Pretraga

Dužina je bitna?

A- A+

Oduvijek ste smatrali da dužina nije bitna? Samo za vas donosimo neka od mjesta na svijetu s najkraćim i najdužim nazivom. Pa vi zaključite koliko je dužina imena važna. Kladimo se da ovo niste znali!

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu je mjesto s najdužim imenom na svijetu, a nalazi se na Novom Zelandu. Naziv ovog mjesta ima 85 slova i trenutno se nalazi u Guinessovoj knjizi rekorda kao najduže ime nekog mjesta na svijetu. Nitko ni ne sluti da se iza naziva krije romantičan prijevod: “The summit where Tamatea, the man with the big knees, the climber of mountains, the land-swallower who travelled about, played his nose flute to his loved one”.

Malo manje romantičan prijevod, vezan uz lokalne svece ima najduže imenovano britansko selo koje se nalazi u Walesu. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll-Llantysiliogogogoch ima 51 slovo, uzme li se u obzir da u velškom jeziku neke skupine slova vrijede kao jedno slovo.

Najduže nazvano američko mjesto puno je opuštenije. Prevedeno na razumljiv jezik označava neutralni teren za pecanje, a peto mjesto na zemlji s najdužim imenom zvučalo bi ovako: Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg.

Bilo to tipično ili ne, najkraća imena sela i naselja imaju upravo Skandinavci. Selo u Danskoj i sjevernoj Norveškoj djele jednak naziv: A. Uz veliku vjerojatnost da se drugačije interpretiraju, velike su šanse i da ova sela svoje kratke nazive duguju Skandinavskim povicima. Za još jedan neobičan naziv sela zaslužni su Finci. Jedini na svijetu imaju selo s dva identična samoglasnika koje se pišu Ii.

Smatrate li da je vaše trenutno prebivalište dosadno samo zbog naziva, pakirajte kofere i pošaljite nam neobične razglednice iz raznovrsno dugačkih svjetskih destinacija!