Pretraga

Englezi zbog loše matematike ne znaju ni račune platiti

A- A+

Učenici se često znaju žaliti kako se u školi uče stvari koje im nikada u životu neće biti potrebne, pogotovo kada je matematika u pitanju. Mišljenje je mnogih da je dovoljno naučiti zbrajati i oduzimati, što je dovoljno za kupovanje i plaćanje račune. Izgleda da se Britanci toga stajališta čvrsto drže, a nekima od njih i ove banalne računice predstavljaju problem. 

Gotovo polovica radno aktivnog stanovništva u Engleskoj može se pohvaliti matematičkim sposobnostima na razini osnovnoškolskog djeteta, kako prenosi Dnevnik.hr. Prema izvješću National Numeracy 49 % radno sposobnih posjeduje matematičke vještine koje odgovaraju djetetu u dobi od 9 do 11 godina, a posebne im teškoće predstavljaju grafikoni. Plaćanje računa predstavlja problem četvrtini radnog stanovništva. Posljedica je to desetljetnog zanemarivanja matematike u školama, te usmjerenost na društvene znanosti i umjetnost. 

Zasigurno bi se mnogi učenici preporodili kad bi se matematika i kod nas potpuno zanemarila ili zaustavila na razini 8. razreda. Kao da imaju što računati. Zbrojiti sve račune mogu i na digitron, jedan je od komentara na već spomenutom portalu. Jesu li Britanci zapravo pametniji od nas ili se mogu pokriti ušima?