Pretraga

Europska zemlja uvela obavezno ocjenjivanje rada nastavnika, tisuće njih zbog toga je štrajkalo

A- A+

Početkom ove godine grčka ministrica obrazovanja Niki Kerameus donijela je zakonsku odluku prema kojoj evaluacija rada nastavnika postaje obavezna. Zaposlenici škola prije nekoliko su dana zbog toga izašlo na ulice i sukobili se s policijom, a jučer se u Grčkoj ponovno prosvjedovalo i štrajkalo istim povodom.

Sreenshot: YouTube

Oko deset tisuća nastavnika u ponedjeljak je održalo veliki prosvjed na ulicama Atene i drugih većih gradova u Grčkoj, a pridružili su im se i učenici, piše KeepTalkingGreece.com.

‘Kazna’ za lošu ocjenu – dodatna edukacija

Nezadovoljni su odlukom tamošnje ministrice obrazovanja Niki Kerameus kojim je evaluacija rada nastavnika postala obavezna u svim školama od rujna ove godine. Prilikom te evaluacije ponajviše se ocjenjuje rad u nastavi, a posebice je naglasak na ocjenjivanju rada na daljinu, koji je bio praksa većine u jeku pandemije.

Ideja bila dobiti uvid u to na koji je način bilo organizirano e-učenje, kako se ono provodilo, s kojim su se problemima suočavale škole te kako su ih rješavale. Dodatan naglasak stavljen je i na to koliki su trud nastavnici i škole uložili u poticanje aktivne participacije učenika tijekom online nastave.

Nastavnik individualno može dobiti četiri ocjene: nezadovoljavajuće, zadovoljavajuće, vrlo dobro i izvrsno. Oni koji ostvare nezadovoljavajuću ocjenu morat će prolaziti kroz dodatne edukacije. Time su nezadovoljni kritičari ove mjere ministarstva – ističu kako oni koji prolaze loše na evaluaciji zapravo nisu nikako kažnjeni.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Sud na strani Borasa: Zbog nezakonitog štrajka Sindikat Sveučilištu mora platiti 15.000 kn

Nastavnici i učenici prosvjedovali

Udruženje nastavnika osnovnih škola u Grčkoj jučer je zbog uvođenja ove obvezne evaluacije održalo 24-satni štrajk i prosvjed na ulicama Atene te drugih većih gradova u Grčkoj.

Nastavnici smatraju kako će ovime škole biti pretvorene u privatni biznis te će se dijeliti na dobre i loše. Uvjereni u to da bi rezultati evaluacije u konačnici mogli dovesti do zatvaranja škola koje postignu lošije ocjene te da će se one pripojiti školama s boljom ocjenom. Osim protiv ovog zakona, nastavnici su se pobunili i protiv odluke grčke vlade da se poveća broj učenika na jednog nastavnika, što je kompenzacija vlade za nedostatak nastavnog osoblja.

Današnjem prosvjedu priključili su se i učenici. Udruženja nastavnika jedinstvenog su stava i da se ovdje radi o anti-obrazovnoj politici koja će u potpunosti promijeniti strukturu obrazovnog sustava te da će se među učenicima stvoriti stresnu atmosferu punu tenzija te stigmatizaciju od rane dobi.

Europska zemlja uvela obavezno ocjenjivanje rada nastavnika, tisuće njih zbog toga je štrajkalo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap