Pretraga

Evo kako najbolje iskoristiti slobodno vrijeme

A- A+

Dobro, slobodno vrijeme svakako služi za scrollanje po Facebooku, izležavanje pred tv-om ili zurenje u strop, no ako ga imate preveć, nemojte ga samo tako potrošiti. Donosimo vam nekoliko prijedloga kako kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme te se nakon toga osjećati dobro.

Kontrolni ispiti, vježbe, predavanja, seminari, učenje. Puno je obveza stoga slobodno vrijeme katkada treba provesti isključivo u razonodi. No, ako je posrijedi nekoliko dana bez nastave, dio vremena se može odvojiti i za pokoju korisnu stvar. Evo nekoliko prijedloga, što možete činiti za vrijeme slobodnih dana.

Izdvojeni članak

Hobiji koje možete pretvoriti u posao

Obnovite znanje ponavljanjem

Većina se učenika kada dođe vikend ne obazire na sitnice koje su im zadale probleme tijekom tjedna, bilo da je riječ o računalnim programima, nepoznavanju stranog jezika, zadacima iz matematike ili nekom drugom teškom gradivu u školi.

Korak kojeg bi svi učenici trebali svrstati na svoju putanju je svladavanje svih poteškoća koje su im u dotadašnjem radu zadavale probleme.

Dodatna edukacija

Pošto se radi o slobodnom vremenu, dodatno se educirajte za nešto što baš jako želite i što vam neće zadavati glavobolju. Naravno postoji opcija tečajeva ili online naobrazbe, a tu su i školske sekcije ili specijalizirane grupe na fakultetima. Uključenjem u njih ćete steći prijatelje sličnih interesa, a i razviti dodatne kompetencije.

Napišite životopis ili ga nadopunite

Ako ste u dilemi što činiti uslijed viška slobodnog vremena, napišite životopis ili ga dopunite ako ste ga već prije napisali. Može izgledati interesantno zabilježiti svoja postignuća na jednom papiru, a ako ste pred kraj školovanja, zašto ga ne i odmah poslati na par adresa u svrhu eventualnog pronalaska radnog mjesta.

Ionako je kasno tek početi tražiti posao kada završite školu ili fakultet.

Obnovite prijateljstva

Bez obzira na kvalifikacije koje imate, nova istraživanja pokazuju da je poslodavcima sve bitnija socijalna inteligencija. No ona se teško može razviti osamljivanjem, izbjegavanjem druženja te robovanjem virtualnom svijetu.

Stoga, kada imate slobodnog vremena družite se s prijateljima. Ako iz nekog razloga oni najbliži nisu raspoloženi, možda je baš to znak da se javite nekima s kojima se dugo niste vidjeli i čuli.

Nađite si hobi ili razvijte vještinu

Možda ste tamo nekad u četvrtom osnovne prestali crtati, iako je učitelju, a i ostalim ljudima u vašoj okolini bilo jasno da vam slikanje ide od ruke. Zašto ne iskoristiti slobodno vrijeme za obnovu i nadogradnju te plemenite vještine, ili koje druge. A uvijek vam ostaje i mogućnost da pokušate otpočetka naučiti plesati, svirati, igrati tenis ili što vas već privlači.

Razni hobiji također mogu biti zabavni i pogodni za iskorištavanje slobodnog vremena. Fotografija, kuhanje, izrada modnih dodataka, skupljanje starina, neki su koji se čak daju unovčiti, ako vas dobro krene. No prije toga, bitno je početi.