Pretraga

Evo kako prepoznati ZET-ovca u civilu

A- A+

Vožnja bez karte u tramvajima česta je disciplina u Zagrebu, nerijetko i sportska kada se pojave kontrolori pa se onda odvijaju preskoci preko stolaca, brzi ‘izlet’ kroz vrata, sprint s početka na kraj vozila i slično. Kako ne biste morali izvoditi ove akrobacije, otkrivamo vam po čemu je najlakše prepoznati sve brojnije ZET-ove civilce.

Foto: Ivan Klindić/www.ivanklindic.info

Radi cijene karata, malog broja stanica koje moraju prijeći ili čiste potrebe za adrenalinom, brojni putnici u zagrebačkim tramvajima se odlučuju na vožnju bez karte. No dakako ona nije dozvoljena pa se uslijed toga možete zateći u neugodnostima. Pod time prvenstveno mislimo na bliski susret s kontrolorima. Oni su pak sve rjeđe u službenim odorama, odnosno sve češće u civilu, gdje pod krinkom običnih putnika ulaze u tramvaje i zatim se ‘pretvaraju’ u nadzornike karata.

Izdvojeni članak

Ovo su najčešći odgovori kontrolora ZET-a na laži i izmotavanja švercera

No iako su im ‘maske’ sve dosjetljivije, kontrolore se ipak može prepoznati po određenim zajedničkim karakteristikama i odjevnim rješenjima. Evo nekoliko takvih.

Kontrolorke su skoro bez iznimke dame srednjih godina bez popratnih vrećica

Prije nekoliko mjeseci svoja iskustva s vožnjom nam je povjerio student koji se šverca već tri godine. Tako je naglasio kako se moguće kontrolorke može eliminirati time što one koje zapravo jesu ZET-ove agentice, nikada ne nose vrećice iz dućana, cvijeće ili hranu, što je s druge strane čest slučaj s običnim putnicama.

Također je naglasio da su kontrolorke gotovo bez iznimke žene srednjih godina tako da vam i ta dob može pomoći u prepoznavanju potencijalne opasnosti, ako se vozite bez karte.

Izdvojeni članak

Iskusni ‘tramvajski švercer’ otkrio tajne i probleme svog zanata

Kontrolori nose torbice dviju vrsta

Muškarci su kada se tiče dobi također najčešće srednjih godina, ali su iznimke češće nego u slučaju nježnijeg spola. Oni također imaju prazne ruke, ali obzirom da negdje moraju smjestiti ne tako male uređaje putem kojih vrše kontrolu, najčešće imaju takozvane ‘pederuše’ ili one malo veće poštarske torbe.

Muškarci su nešto oprezniji, kada je taktika ulaska u tramvaj u pitanju. Dok kontrolorke uglavnom zajedno ulaze na ista vrata u vozila, muškarci se razdvoje te uđu na različite ulaze. Otegotna je okolnost jer uglavnom ni na stanici ne vode razgovore, kako ne bi bili razotkriveni. Kako nam je pojasnio naš sugovornik švercer, kontrolore se može prepoznati i po onim klasičnim vojnim Borovo čizmama, crne boje.

Uz sve ove upute, ako se stalno švercate, morat ćete se zateći u situaciji da ste bez karte, a kontrolori idu prema vama. U tom slučaju pokušajte s gimnastičkim disciplinama, spomenutim u prvom paragrafu.