Pretraga

Evo koji je najbolji položaj za spavanje

A- A+

Iskrivljenost vrata, kralješnice ili drugih dijelova tijela mogu izazvati niz neugodnih emocija poput, stresa, napetosti, a koji onda dakako utječu na funkcionalnost idućeg dana. Mnogi podcjenjuju utjecaj položaja spavanja, na fizičko, kao i psihičko zdravlje. U tekstu donosimo nekoliko položaja spavanja, s objašnjenjima njihovih prednosti i mana.

Način kako spavamo može imati izravni utjecaj na naše sutrašnje raspoloženje i fizičku gipkost, ali i malo dugosežnije prednosti i posljedice. Mnogi podcjenjuju utjecaj pozicije spavanja na fizičko, ali i psihičko zdravlje. Teško je odrediti jedan položaj koji bi bio odgovarajući svim ljudima, ali donosimo prednosti i mane nekoliko osnovnih pozicija u krevetu.

Izdvojeni članak

Noćni tipovi su pametniji i bogatiji od ranoranioca

Bok, fetalni položaj

Spavate li na boku, u položaju fetusa, smanjujete pritisak na vaša leđa pa je stoga važno postaviti jastuk tako da glava bude u neutralnom položaju, koji neće utjecati na položaj tijela. Ovaj položaj može onemogućiti duboko disanje, ali je koristan za osobe koje hrču, ali i žene u drugom stanju.

Spavanje na trbuhu

Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, spavanje na trbuhu može vam itekako prijati. Međutim ovaj položaj ima nekolicinu loših strana. Može vam spljoštiti prirodnu liniju donjeg dijela leđa, a spavanjem na trbuhu stvarate i nepotreban pritisak na živce.

Ovakav položaj može biti blagonaklon za probavu, ali ako ne uspijevate disati kroz jastuk, položaj će uzrokovati rotaciju glave, a time i pritisak na vrat.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najsmješnija mjesta i poze za spavanje

Spavanje na leđima

Ovakva pozicija je izvrsna za položaj unutarnjih organa tijekom noći, a dobro balansira težinu tijela, pritom onemogućavajući bolove u leđima i vratu.

No, ako ste od onih koji spavaju na leđima, dobro bi bilo staviti jastuk pod koljena, kako bi kralješnica bila u ispravnom položaju.

Osobe koje hrču, u ovoj poziciji će taj problem dodatno intenzivirati. Ako ste među ‘hrkačima’, bolje bi bilo da pokušate spavati na boku.

Evo koji je najbolji položaj za spavanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap