Pretraga

Evo koji je najbolji položaj za spavanje

A- A+

Iskrivljenost vrata, kralješnice ili drugih dijelova tijela mogu izazvati niz neugodnih emocija poput, stresa, napetosti, a koji onda dakako utječu na funkcionalnost idućeg dana. Mnogi podcjenjuju utjecaj položaja spavanja, na fizičko, kao i psihičko zdravlje. U tekstu donosimo nekoliko položaja spavanja, s objašnjenjima njihovih prednosti i mana.

Način kako spavamo može imati izravni utjecaj na naše sutrašnje raspoloženje i fizičku gipkost, ali i malo dugosežnije prednosti i posljedice. Mnogi podcjenjuju utjecaj pozicije spavanja na fizičko, ali i psihičko zdravlje. Teško je odrediti jedan položaj koji bi bio odgovarajući svim ljudima, ali donosimo prednosti i mane nekoliko osnovnih pozicija u krevetu.

Izdvojeni članak

Noćni tipovi su pametniji i bogatiji od ranoranioca

Bok, fetalni položaj

Spavate li na boku, u položaju fetusa, smanjujete pritisak na vaša leđa pa je stoga važno postaviti jastuk tako da glava bude u neutralnom položaju, koji neće utjecati na položaj tijela. Ovaj položaj može onemogućiti duboko disanje, ali je koristan za osobe koje hrču, ali i žene u drugom stanju.

Spavanje na trbuhu

Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, spavanje na trbuhu može vam itekako prijati. Međutim ovaj položaj ima nekolicinu loših strana. Može vam spljoštiti prirodnu liniju donjeg dijela leđa, a spavanjem na trbuhu stvarate i nepotreban pritisak na živce.

Ovakav položaj može biti blagonaklon za probavu, ali ako ne uspijevate disati kroz jastuk, položaj će uzrokovati rotaciju glave, a time i pritisak na vrat.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najsmješnija mjesta i poze za spavanje

Spavanje na leđima

Ovakva pozicija je izvrsna za položaj unutarnjih organa tijekom noći, a dobro balansira težinu tijela, pritom onemogućavajući bolove u leđima i vratu.

No, ako ste od onih koji spavaju na leđima, dobro bi bilo staviti jastuk pod koljena, kako bi kralješnica bila u ispravnom položaju.

Osobe koje hrču, u ovoj poziciji će taj problem dodatno intenzivirati. Ako ste među ‘hrkačima’, bolje bi bilo da pokušate spavati na boku.