Pretraga

Evo koliko je učenika dobilo dodatne bodove za upis u srednju: Velik broj onih s teškoćama u razvoju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo nam je podatke za dodatne bodove i posebne uvjete za upise u srednje škole u 2021. godini.

učionica učenici razred

Foto: Unsplash; Taylor Wilcox

Prije dva dana zatvorene su prijave na ljetnom roku upisa srednjih škola diljem Hrvatske. Ministarstvo nam je nakon toga ustupilo podatke o najpoželjnijim gimnazijama, a sada i nešto detaljnije.

Dodatni bodovi i posebni uvjeti

Jedan od važnih elemenata pri upisima su ne samo bodovi stečeni na temelju prosjeka ocjena iz osnovne škole. Neki učenici na temelju različitih kategorija mogu dobiti dodatne bodove, odnosno, poput učenika s teškoćama u razvoju, upisati se prema posebnim uvjetima i kvotama.

Što se tiče dodatnih bodova, njih mogu dobiti iznimno daroviti učenici, djeca bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca čiji su roditelji dugotrajno i teško bolesni, djeca čija su oba roditelja dugotrajno nezaposlena, djeca s preminulim ili samohranim roditeljime te pripadnici romske nacionalne manjine te djeca sa zdravstvenim poteškoćama. Osim toga dodatno se boduje prvo, drugo i treće mjesto u sportu, kao i rezultati na natjecanjima znanja u pojedinačnoj kategoriji za sva četiri razreda, ali i u timskoj za peti razred osnovne škole.

Učenici s teškoćama

Daleko najviše učenika u posebnoj kategoriji na upisima nalazimo u skupini onih s teškoćama u razvoju. Takvih je 2.562. Odmah nakon slijede učenici sa zdravstvenim teškoćama na temelju kojih su dobili dodatne bodove, a takvih je ukupno 1.350 osmaša, budućih prvaša u srednjim školama diljem države.

Dodatne bodove velik broj učenika, njih više od tisuću i pol ostvaruje kroz dvije kategorije: učenici čiji su roditelji preminuli ili su pak dugotrajno i teško bolesni. Daleko najmanje učenika dodatne bodove ostvaruje kroz natjecanja u znanju. Cjelokupne podatke možete vidjeti u tablici ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [37.61 KB]

Provjerite što kaže pravilnik

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima poseban Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razed srednje škole. U tom se pravilniku, među ostalim, određuju i kriteriji za dodatne bodove u gore spomenutim kategorijama.

Konkretno, u dokumentu koji ostavljamo ispod detaljno su raspisani, ne samo kriteriji, već i procedure kako dokazati te ostvariti dodatne bodove za upis u srednje škole. (Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [326.00 B]