Pretraga

Evo koliko se u prosjeku troši na maturalnu večer u Hrvatskoj

A- A+

Djevojke za svoju modnu kombinaciju u prosjeku izdvoje 606 kuna, a mladići nešto više, 726 kuna, navodi istraživanje portala EduCentar, koje je provedeno na gotovo 150 ispitanika. Dodatne usluge poput usluga frizera i vizažista koriste više djevojke nego mladići, no u ukupnom trošku maturalne večeri, koji u prosjeku iznosi 1406 kuna, nema većih razlika prema spolu.

U ukupnom troškovniku maturalne večeri i učenice i učenici izdvoje otprilike jednak iznos odnosno u prosjeku 1406 kuna. Pokazalo je to istraživanje portala EduCentar, koje je provedeno na gotovo 150 ispitanika.

Izdvojeni članak

[FOTO] 18-godišnjakinja izbačena s maturalne radi ‘neprimjerene’ haljine

Neki se ‘isprse’ i s 2000 kuna

Možda i van očekivanja djevojke za svoju modnu kombinaciju u prosjeku izdvoje 606 kuna, a mladići nešto više, 726 kuna.

Većina maturanata (68 posto) kupila je novu haljinu odnosno odijelo. Tek 10 posto ispitanika iskoristilo je neku staru kombinaciju iz ormara, a 6 posto je odjeću/obuću za maturalnu večer posudilo.

– Haljinu nisam kupila, nego dala šivati, a koštala je 500 kuna, prisjeća se Maja, ‘a torbicu i cipele sam imala od prije’.

Zbrojeno s troškovima večere u hotelu i odlaska na frizuru, Maja je za proslavu izdvojila 900 kuna. Četvrtina mladića nije investirala u novo odijelo, nego je iskoristila postojeće, dok je isto napravilo svega 5 posto djevojaka. Karlo je izdvojio oko 1000 kuna za hlače i sako, za cipele 500 kuna, a košulju je već imao.

– Kravatu sam posudio, rekao je jedan od sudionika istraživanja Karlo, koji je uz troškove večere u hotelu od 400 kuna, za proslavu ukupno izdvojio ozbiljnih 2000 kuna. Uobičajeno je i darivanje poklona, uglavnom nakita, kojeg je od rodbine i roditelja dobilo četiri petine (82 posto) ispitanika.

Izdvojeni članak

Maturalna večer – Najglamurozniji trenutak svake djevojke

Večere prosječno koštaju do 400 kuna

Hoteli su najčešće mjesto održavanja maturalnih večeri, što je potvrdilo 63 posto ispitanika, a 28 posto ih je kraj srednjoškolskog obrazovanja proslavilo u restoranu. Zanemariv (2 posto) postotak maturanata odlučio se za proslavu u kafiću.

Prosječan trošak večere je do 400 kuna, koliko je izdvojilo 40 posto ispitanika, a više od 600 kuna njih 21 posto. Petina maturanata izdvojila je do 600 kuna za večeru, a 19 posto ispitanika je izdvojilo do 200 kuna.

Da je maturalna večer važna proslava pokazuje i podatak je devet od deset ispitanika bilo na svojoj proslavi, dok ih 10 posto zaobišlo maturalnu, jer nisu bliski sa svojim kolegama ili nemaju potrebna financijska sredstva.