Pretraga

Evo što svaki student mora znati o novcu prije no što se osamostali

A- A+

Teška financijska situacija muči brojne srednjoškolce i studente. Kroničan nedostatak novca je uzrokovan malim primanjima, ali vrlo često i vrlo lošim gospodarenjem sredstvima. Zbog toga vam donosimo nekoliko provjerenih praktičnih savjeta kako gospodariti novcem kada se osamostalite.

Upisom na fakultet niste samo otvorili novo poglavlje u svojem obrazovanju već ste napravili i krupan korak prema samostalnosti. Novac nije bitan, ali je potreban kazao je jedan mudar čovjek i zato gospodarenje njime zahtjeva mnogo pozornosti. Mi vam donosimo nekoliko savjeta vezanih za bolje upravljanje financijama kako biste se lakše osamostalili.

Planirajte budžet

Svi se slažemo da je razmišljanje o budžetu dosadno. No kada se osamostalite morat ćete početi voditi brigu o svojem novcu, jer to više nitko neće činiti za vas. Novcem kojim imate na raspolaganju morate preživjeti od prvog do prvog i sebi priuštiti zadovoljavajući socijalni život.

To je razlog zbog kojeg je ova stavka ključna. Tu vam od pomoći mogu biti razno razni studentski online kalkulatori no prihvatite činjenicu da ste vi tu glavna stavka.

Za početak mi vam donosimo par savjeta kako spriječiti vlastitu financijsku krizu.

– Nemojte koristiti kartice za plaćanje. Mnogo je lakše voditi računa o troškovima ako plaćate u kešu. Tako na primjer kad idete vani i planirate razuzdanu večer nosite samo onaj novac koji ste spremni potrošiti, ali ne i karticu kojom bi plaćali.

– Kada dižete novac s banke radite to u manjim ratama. Mnogo ćete brže potrošiti 1 000 kuna ako tu svotu dignete odjednom nego ako to činite u pet navrata po 200 kuna.

– Kad dižete novac s bankomata činite to samo na onima koji vam ne naplaćuju naknadu

– Prije kupovine zapitajte se: Treba li mi to? Mogu li si to priuštiti? Mogu li to kupiti negdje po povoljnijoj cijeni? Ukoliko je bilo koji od ovih odgovora ne, znate što vam je činiti.
Mobiteli su rupe bez dna

Jasno nam je da ćete na ovaj savjet odmahnuti rukom, no pripazite na to koliko telefonirate. Danas su u ponudi dostupne brojne limitirane tarife i ako se potrudite zasigurno ćete naći neku koja odgovara vašim potrebama i džepu.

Pretplata je definitivno najvarljivija opcija. Nema limita i trošite sve dok ne dođe račun na naplatu, a onda boli glava. Slična stvar je i sa bonovima no tu se ipak lakše kontrolirati, jer ne možete potrošiti novac koji nemate.

Troškovi prijevoza vas mogu šokirati

Danas su studentski troškovi prijevoza mnogo viši no što su bili prije pet ili deset godina bez obzira u kojem gradu studirate. Stoga sve više studenata koristi bicikle što je zapravo izvrsna ideja. Vježbate i štedite novac u isto vrijeme.

Naravno nećete biciklirati po kiši ili snijegu pa za hladno razdoblje u godini pokušajte napraviti projekciju troškova kako biste znali koliko novca će vam otprilike trebati. Naravno, na vrijeme se informirajte kakve povlastice u javnom prijevozu imate kao studenti te ih svakako iskoristite.

Ukoliko studirate daleko od doma u ovaj izračun uključite i povremena putovanja kući.

Automobil vam ne treba

Koliko god zamamno zvučala ideja da kao studenti posjedujete svoj automobil, vjerujte ne treba vam, a i teško ga možete sebi priuštiti. Cifra koju treba izdvojiti za makar polovno auto nije zanemariva. Čak i ako vam roditelji kupe ili poklone limenog ljubimca realno gledano mnogo novca ćete trošiti na gorivo, popravke i održavanje. Sačekajte dok ne završite fakultet i dobijete ozbiljno zaposlenje pa onda uđite u ovu investiciju.

Loš dug, pad bez povratka

Vaši bake i djedovi bi vam vjerojatno savjetovali da nikada ne posuđujete novac. Slično bi smo vam kazali i mi, no svjesni smo da to nije uvijek moguće. Posuđujete li od banke odnosno uzimate li kakav studentski kredit obratite pažnju na to da je kamatna stopa što manja, jer to znači da ćete morati manje novca vratiti.

Također, ako posuđujete novac od pojedinaca budite na oprezu. Kamatari vrebaju na svakom uglu i mogu vam radi svote od par tisuća kuna od života napraviti pakao. Bolje je novac tražiti od obitelji ili od prijatelja naravno uz to da imate na umu da ga svejedno morate vratiti.

Zaključak je najbolje je nezaduživati se, a ako već morate budite jako oprezni.

Štedite kad imate viška

Naravno kad pročitate ovaj savjet prvo vam na pamet padne da nikad nemate viška novaca. Poželjno je da od svakog honorara ili novca koji pristigne desetak posto odvojite u fond koji ne dirate. Taj novac vam može poslužiti za pokrivanje nekih nepredviđenih troškova ili pak za financiranje putovanja.

Morate priznati da kad dobijete 2 000 kuna nije problem ostaviti sa strane 200 ili 300, a vjerujte kad vam zagusti vrlo dobro dođu.

Ne dajte da vas se izrabljuje

Ukoliko uspijete pronaći nekakav studentski posao ne dopustite da vas se izrabljuje. Satnica koju preko student servisa možete očekivati je oko 18 kuna te sve što ide ispod te cifre nije baš dobro. Vaš rad vrijedi i tražite da vam bude plaćen.

Ukoliko vas poslodavac ne plati već prvi mjesec prema dogovoru, budite sigurni da to neće činiti ni u buduće. U tom slučaju počnite tražiti novo zaposlenje.