Pretraga

Evo što u svijetu možete za 5 dolara, a što u Hrvatskoj

A- A+

Životni standard je ono o čemu se često raspravlja u skladu s negativnim gospodarskim trendovima koji pogađaju Hrvatsku. Cijena novca opada odnosno rast namirnica i ostalih potreba raste, pa ga ta činjenica obezvrijeđuje. Iznos prosječne potošačke košarice veći je od mjesečnih prihoda, za čak tri od četiri hrvatske obitelji, prema nedavnom istraživanju. Najveći udio troškova odlazi na hranu i piće, a kreće se između 30 i 40 posto ukupnih troškova, a primjerice u Njemačkoj ili Austriji se ta brojka kreće između 10 i 15 posto. Američki portal BuzzFeed pozabavio se cijenama prehrambenih namirnica diljem planete, odnosno podatkom koliko za pet američkih dolara možete kupiti hrane u pojedinoj zemlji.

Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, polaže velike nade u rast životnog standarda nakon prvog stupanja u taj savez. Međutim istovremeno se u zemlji ne naziru takvi trendovi. Nezaposlenost je nešto smanjena u ožujku u skladu s početkom predsezone, ali drugi gospodarski pokazatelji uglavnom su negativni. Prosječna potrošačka košarica većeg je iznosa, nego prihodi za tri četvrtine hrvatskih kućanstava. Udio troškova koji čine živežne namirnice zabrinjavajući je, a kreće se između 30 i 40 posto. Američki portal BuzzFeed usporedio je koliku količinu hrane možete kupiti u pojedinim zemljama diljem Globusa za iznos pet američkih dolara odnosno oko 30 kuna. Tim podacima pridodali smo i Hrvatske cijene.

Izdvojeni članak

Cijene cigareta idu gore: Studenti motaju duhan i kupuju šteke iz BIH

U Japanu za pet dolara niti kilogram riže u Hrvatskoj oko četiri kilograma

Za 30 kuna u dalekoj Australiji prosječno možete kupiti kilogram i 30 dekagrama banana, a u Hrvatskoj oko 3 kilograma i 30 dg. Blizina Južne Amerike uvjetuje činjenicu da u SAD-u je ta količina gotovo četiri kilograma, a u siromašnoj Etiopiji 11 i pol kg.

Riža se ubraja u među osnovne živežne namirnice Dalekog istoka, gotovo svakodnevno je na menijima južnoameričkih zemalja, a rado se jede i u ostalim dijelovima svijeta. Unatoč proizvodnji i čestoj uporabi, u Japanu za 30 kuna možete kupiti tek 0,90 kilograma riže. Puno je bolja situacija u Kini gdje za isti novac dobijete 5,5 kilograma, u SAD-u pak nešto više od tri, a u Lijepoj našoj nešto više od četiri kilograma.

Krumpir je pak na većini europskog kontinenta omiljeni prilog jelima, a o njegovom utjecaju govori i činjenica da je jedan od tri velika povijesna migracijska vala upravo uvjetovan pomorom krumpira na britanskom otoku. Danas u Ujedinjenom Kraljevstvu možete kupiti svega dva i pol kilograma krumpira za 30 kuna, u SAD-u tri i pol, a u Hrvatskoj sedam i pol.

Kao pravi Amerikanci, na BuzzFeed-u su se pozabavili i cijenama Big Mac sendviča diljem planete. Utvrđeno je da u Rusiji možete za pet dolara ili 30 kuna kupiti dva Big Maca, u SAD-u 1,15, u Švedskoj nešto preko pola poznatog sendviča. Zanimljivo Japan i Hrvatska su približno jednaki u ovom pogledu jer u obje zemlje možete kupiti otprilike jedan i pol Big Mac.

Izdvojeni članak

Čitanje i prehrana u ranim godinama dižu inteligenciju

Jaja vrlo jeftina u Kini, a mljevena junetina u Ujedinjenom Kraljevstvu

Jaja su u stalnom porastu cijene kod nas. Tako za 30 kuna kod nas sada možete kupiti ovisno o kvaliteti, ali otprilike 22 jajeta. U Švedskoj primjerice 15, a u Kanadi 19. I u ovom pogledu SAD dobro stoji te se kod njih ta cifra penje na 34, a u jeftinoj Kini čak 57.

Za 30 kuna u Ujedinjenom Kraljevstvu možete kupiti sitno preko kilogram mljevene junetine, u Francuskoj tridesetak, a u Kini četrdesetak dekagrama. U SAD-u gotovo sedamdeset dekagrama, a u Hrvatskoj malo preko pola kilograma.

Kava u Italiji poput zlata, dok u Japanu za pet dolara dobijete jedno pivo u dućanu

Kad je riječ o luksuzima, u Italiji za 30 kuna možete kupiti sitno preko 20 dekagrama kave, u SAD-u ni 40, a Hrvatska i Francuska su nešto jeftinije te možete kupiti 45 dekagrama. U Indiji pak za 5 dolara kupite nešto manje od 70 dekagrama kave.

Pivo je omiljeni napitak u mnogobrojnim zemljama, pa tako ako ste u dućanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, možete kupiti otprilike dvije limenke domaćeg piva za 30 kuna, u Hrvatskoj tri, a u SAD-u četiri. Kina prednjači i u pogledu piva, pa tako za isti iznos u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta možete kupiti čak 12 limenki piva. Visok japanski standard uvjetuje činjenicu da ćete za jedan popularni hmeljski napitak u tamošnjem dućanu morati izdvojiti pet dolara.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap