Pretraga

Cijene cigareta idu gore: Studenti motaju duhan i kupuju šteke iz BIH

A- A+

Već ovih dana pušenje jedne kutije cigareta dnevno zajedno s kavom pravi je luksuz. Unazad par mjeseci duhan iz TDR-a poskupio je za šest do 10 kuna, a ovih dana će i sve cigarete iz te tvrtke biti skuplje za kunu. Neki studenti pušači motaju duhan, dok drugi kupuju šteke iz susjedne BiH. Rijetki od njih razmišljaju o najzdravijoj alternativi – prestanku pušenja.

Iako se na većini prodajnih mjesta nalaze cigarete po starim cijenama, sve nove cigarete iz Tvornice duhana Rovinj poskupjet će za kunu. Iako inozemne cigarete drže svoje stare cijene, poput Marlbora koji i dalje košta 23 kune, činjenica je da će se cijene cigareta još povećavati s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Izdvojeni članak

Na istoku Hrvatske živi najviše pušača

Studenti se ne daju: Puše šteke iz BiH ili motaju duhan

Studenti pušači se snalaze na sve moguće načine kako bi priviknuli budžet na ova poskupljenja. Neki čak razmišljanju o prestanku pušenja.

– Pušim hercegovački Marlboro, koji košta oko 17 kuna i to kad god mogu nabavim šteku. No ne mogu uvijek doći do njega, pa onda moram kupiti cigarete, objašnjava studentica Kristina.

Svejedno ako se poskupljenja nastave odlučila je prijeći na duhan, jer je ipak to na duge staze najjeftinije. Kao najbolju alternativu za sebe navodi mogući prestanak pušenja.

Dok Kristina kupuje ‘hercegovačku Mašu’ Renata iz Rijeke već odavno ima svoju alternativu da udovolji pušačkim navikama.

– Pušim duhan ‘Zlatni dukat’ i svaki dan popušim 15-ak cigareta. To mi mjesečno ispadne 100 i manje kuna. Znam da će cijene duhana rasti i da postoji neka cifra kad ću reći ‘sad je dosta’, ali još nisam otkrila koja je to cifra, objašnjava nam Renata.

Priznaje da je ‘porok kučka’, ali trenutno nema neku bolju alternativu za sebe.

Izdvojeni članak

Video: Kako izgleda pasivno pušenje?

Osim cigareta, poskupit će i kava

Većina duhana poskupjela je nedavno i to za nemalih šest do 10 kuna, svejedno ni poskupljenja cigareta ili duhana okorjelim pušačima ne znače mnogo. Ove kozmetičke promjene cijena neće ih primorati da se odreknu svoje strasti, jer za nju uvijek imaju nešto novaca.
– Pušim godinama bijeli Marlboro i svaki dan kupim jednu kutiju. Kuna ili dvije u povećanju cijena ne predstavljaju mi veliku razliku. Mi Balkanci za cigarete i kavu uvijek imamo novaca, objasnio je svoje motive 23-godišnji student Marko.

Zajedno s mnogima, Marko će osim za cigarete, višak novaca uskoro morati odvajati i za kavu. Naime zbog velike suše u Vijetnamu, ove godine bi mogle narasti cijene kave vrste robusta koju inače koristi poznata svjetska tvrtka Nestle, prenosi Novi list.

Osim kave robuste moguć je i pad proizvodnje kave u Brazilu, koji je najveći svjetski proizvođač kave arabice. Čini se da će Hrvati morati raditi koji sat više ili smanjiti potrošnju na neke druge namirnice, kako bi mogli uživati u svojoj dnevnoj dozi kave i cigarete.