Pretraga

Evo zašto se svađamo s roditeljima i ogovaramo prijatelje

A- A+

Ljude koje najviše volimo, najviše i povrijedimo i to iz razloga što se u njihovom okruženju osjećamo ‘sigurnima’ te smatramo kako svojim uvredljivim ponašanjem nećemo otjerati bliske osobe. Rezultati su to novog istraživanja koje je provedeno na Sveučilištu Georgia Regents. Psihologinja, provoditeljica istraživanja, a ujedno i profesorica na spomenutom Sveučilištu Deborah South Richardson, bavila se proučavanjem različitih vrsta agresije te izražavanjem bijesa pojedinca unutar raznih društvenih okvira. Studijom je utvrđeno da se najviše svađamo s osobama koje su nam najbliskije, odnosno roditeljima, partnerima, braćom i sestrama.

Najčešće se svađamo i najviše uvredama obasipamo sebi jako bliske osobe poput roditelja, partnera, braće i sestara. Utvrdila je to nova studija provedena na Sveučilištu Georgia Regents, pod voditeljskom palicom profesorice i psihologinje Deborah South Richardson, koja se godinama bavila ispitivanjem oblika agresije te raznih vrsta bijesa koje pojedinac iskaljuje unutar pojedinih društvenih okvira, piše Daily Mail.

Izravnu agesiju, koja uključuje vrijeđanje, deranje i ignoriranje, ljudi primjenjuju na članovima obitelji i partneru, budući da su svjesni kako se oni neće dugoročno naljutiti na nas.

Međutim bliske prijatelje, češće izlažemo pasivnoj agresiji, iz razloga što nisu krvno vezani za nas. Kako su tek svojim odabirom, dio naših života odlučujemo se neizravno ih stavljati u neugodne situacije.

– U tu vrstu pasivne agresije ubrajaju se ogovaranje i dvosmisleni komentari, čime se podjednako služe i muškarci i žene, pojasnila je Richardson.