Pretraga

Fakultet objavio bonton: ‘Ne uči se iz skripti’ i ‘izbjegava se privlačenje pozornosti odjećom’

A- A+

Ekonomski fakultet u Osijeku na početku nove akademske godine izdao je akademski bonton. U njemu se nalaze pisana i nepisana pravila poželjnog ponašanja studenata tijekom studiranja, poput onog da studenti ne bi smjeli učiti iz skripti te da odjećom ne smiju privlačiti pozornost kada dolaze na fakultet.

Foto: Pixabay

Studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku na početku godine od fakulteta su dobili priručnik koji sadrži pisana i nepisana pravila ponašanja studenata. Radi se o akademskom bontonu gdje se na 26 stranica studentima savjetuje kako se ponašati tijekom studiranja.

– Prvi pozdravljaju studenti, a profesori uzvraćaju pozdravom. Neprihvatljivi su skraćeni pozdravi i žargonski rječnik. Mlađa osoba ili osoba bez titule se prva predstavlja osobi starijoj po godinama ili zvanju, jedno je od nepisanih pravila za studente.

Izdvojeni članak

Nema ozbiljnih sankcija za nedolično odjevene u hrvatskim obrazovnim institucijama

‘Uporabom skripte obezvrjeđuje se akademska težnja za vrsnoćom’

Nakon toga slijedi uputa za odijevanje.

– Odjevni predmeti studenata primjereni su odjeći predviđenoj za susretanje u javnim ustanovama. Izbjegava se privlačenje pozornosti odjećom jer su akademske ustanove usmjerene umnim izazovima i dostignućima, stoji u bontonu.

Nadalje, studentima se ne preporuča učenje iz skripti.

– Nastavnim gradivom ne ovladava se učenjem iz skripta, nego samostalnim istraživanjem obvezne i preporučene literature. Uporaba skripta obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće, piše u priručniku.

Izdvojeni članak

Literatura vs. skripte: Provjerili smo kako se studenti pripremaju za ispite

‘Ne radi se o službenom dokumentu’

S fakulteta koji je izdao ovaj akademski bonton, kažu kako su ovo samo smjernice, a ne stroga pravila.

– Želimo naglasiti da se ne radi o službeno usvojenom dokumentu nego o neformalnoj zbirci pravila poželjnog ponašanja, kao i pojašnjenjima nekih osnovnih pojmova kako bismo brucoše uveli u akademski svijet, poručuju s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap