Pretraga

Fakulteti nakon kojih se lako zaposliti

A- A+

Već nekoliko godina studenti neprestano slušaju o krizi, smanjenju radnih mjesta i starijim kolegama na burzi. Čuti kako za njegovim zanimanjem nema potražnje vrlo je destimulirajuće, pogotovo za mlade osobe koje tek započinju samostalan život. 

Prvi korak u popravljanju situacije napravljen je prije nekoliko dana odlukom o smanjenju upisnih kvota na najpopularnijim fakultetima. ,,Zašto bi država plaćala upisne kvote za studente koje nitko neće zaposliti? Zamislite tvornicu koja proizvodi automobile, a nitko ih ne želi kupiti. Pa, tu bi tvornicu odmah zatvorili” – kazao je ministar Jovanović, prenosi Danas.hr

I roditelji i maturanti trebaju dobiti pravu informaciju gdje se mogu zaposliti. Danas su to prirodne znanosti, strojarstvo, medicina, farmacija, računarstvo, anglistika. To su fakulteti gdje ljude, nakon što završe fakultet, čeka radno mjesto. A to je danas najbitnije“, dodao je za Danas.hr ministar Jovanović, te najavio suradnju Ministarstva gospodarstva, Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Ostaje pitanje hoće li jedno smanjivanje kvota biti dovoljno i što još treba poduzeti kako bi nove generacije imale izvjesniju budućnost. Studenti  nisu krivi što fakulteti proizvode nekonkurentne kadrove. Oni upisuju ono što im se nudi. Kako objasniti nekome tko godinama sanja o studiju povijesti da jednoga dana neće biti potreban? Da su kvote ranije reducirane za koju godinu bi tako diplomirali samo oni najpotrebniji. No probleme nemaju samo mladi u Hrvatskoj. Nažalost, za mlade diljem Europe već je skovan izraz izgubljena generacija. Njih prate nezaposlenost, pad životnog standarda ali i predviđanja da će raditi više, a zarađivati manje od svojih roditelja. Preostaje samo nadati se kako za mlade i kvalitetne ljude uvijek postoji perspektiva.