Pretraga

[FAN FEKT] Labinjani prvi u svijetu organizirali ustanak protiv fašista

A- A+

Antifašizam je jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina demokracije i slobodnog društva. Malo je poznata činjenica da su jedan od prvih, a po mnogima i prvi antifašistički ustanak na svijetu organizirali rudari iz istarskog Labina.

foto: Wkipedia

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Najuspješniji pokušaj dalmatinske regionalne stranke završio terorizmom

Krajem Prvog svjetskog rata oslabljena Austro-ugarska monarhija nije mogla suvereno kontrolirati rubne dijelove carstva. Ovakvu situaciju iskoristila je Italija. Talijani prisvajaju talijaniziraju dijelove Istre i Dalmacije. Radništvom i gospodarskim potencijalima ovih krajeva postupaju autoritarno, pa i robovlasnički.

U Italiji se u to vrijeme fašisti spremaju na konačno preuzimanje vlasti. Prije toga, fašistički odredi zaposjeli su i spalili sjedište radničkog tabora u Trstu.

Uslijed tog događaja, ali i zbog prijašnjeg postupanja prema radništvu, rudari iz Labina organiziraju generalni štrajk. Gotovo dvije tisuće rudara zauzima rudnike i proglašava Labinsku republiku pod krilaticom ‘Rudnik je naš’. Sami upravljaju radom rudnika i organiziraju stalne straže.

Talijanske vlasti ubrzo u uspjele ugušiti ustanak.

Iako je fašizam na vlast u Italiji došao tek sljedeće godine, na područjima koja su prisvojili od Austro-ugarske, fašističke su se politike provodile i prije, tako da se Labinska republika i ustanak rudara smatraju za prvi antifašistički ustanak igdje u svijetu.

[FAN FEKT] Labinjani prvi u svijetu organizirali ustanak protiv fašista
Share via
Copy link
Powered by Social Snap