Pretraga

[FAN FEKT] Najuspješniji pokušaj dalmatinske regionalne stranke završio terorizmom

A- A+

Jedno od vrućih političkih pitanja u zemlji je preustroj lokalne samouprave. Velika se politička bitka vodi između onih koji zagovaraju opstanak županija i onih koji traže regionalizaciju zemlje. Regionalne političke stranke odavno su važan faktor na domaćoj političkoj sceni. Jače regionalne stranke poput IDS-a i HDSSB-a i bez koaliranja s velikima lako ulaze u parlament. No, jeste li znali da jedna od najvećih i povijesno najprepoznatljivijih hrvatskih regija, Dalmacija, nema svoju stranku?

Wikipedia

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Jedan od najvećih engleskih pjesnika prvi je Dubrovnik nazvao ‘Biserom Jadrana’

Dalmatinska je regija podijeljena između četiri županije: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske.U te četiri županije danas živi približno 860.000 stanovnika, ali za razliku od Istre, Slavonije ali teritorijalno i populacijskih manjih regija poput Primorja, Zagorja i Međimurja, Dalmacija nema regionalnu stranku.

Jedini ozbiljni pokušaj osnivanja dalmatinske regionalne stranke zbio se u prvoj polovici devedesetih godina. Stranka pod imenom ‘Dalmatinska akcija’, koja je kako piše Slobodna Dalmacija ,1992. godine ušla u Sabor. Godinu dana kasnije Dalmatinska akcija imala je predstavnike u Županijskoj skupštini i splitskom Gradskom vijeću.

Iste godine u prostorije Dalmatinske akcije ubačena je bomba, a stranka je optužena za terorizam. Politički uspjeh više nikada nisu ponovili, a stranka se u potpunosti ugasila 2003. godine. 

Pričitajte i druge zanimljivosti

[Fan fekt] Stjepan Radić je prvi hrvatski diplomirani politolog

[Fan fekt] Hrvatska ima jednu od najproduktivnijih zvjezdarnica u Europi

[Fan fekt] Hrvati su još u 16. stoljeću imali koloniju u Indiji

[Fan fekt] Čak 28. pjesama A.G. Matoša uglazbljeno

[Fan fekt] Jedan od najvećih diktatora u povijesti gradio Savski nasip