Pretraga

Foto: Origami umjetnost

A- A+Koliko nas nakon odgledane epiode Prison break nije pokušalo napraviti origami ždral? Jesmo li se ikada upitali koja je njegova simbolika, ili simbolika cijele origami umjetnosti? Koja je je bila svrha presavijanja papira u dalekoj prošlosti?

 Papir ima važnu ulogu u japanskoj kulturi, najviše u religijskim obredima. Zbog toga su Japanci širili umjetnost presavijanja papira pod nazivom origami umjetnost. Origami se koristi ili u dekorativnim ili religijskim namjenama. U prošlosti se koristio samo u povlaštenim slojevima, npr. u hramovima il carskim dovrima, da bi danas postao svakodnevna igračka za djecu.

Naziv dolazi od japanske rijei ori-kami koja više označava sam čin presavijanja papira, nego krajnji rezultat.

Origami ždral

Jedan od najtradicionalnijih modela je svima poznati ždral koji ima posebno značenje i prigodu u kojoj se izrađuje i poklanja. u Japanu je ždral simbol sreće i dugog života, a prema staroj legendi osobi koja izradi 1000 origami ždralova, bogovi ispunjavaju jednu želju. Danas se pretežno poklanjaju za vjenčanje ili rođendan.

Kusudama

Medicinska kugla koja je u prošlosti služila za pročišćavanje zraka i otklanjanje negativnih utjecaja i bolesti. Prije se izrađivala od bilja i granica, a danas se radi od više listova spojenih zajedno.