Pretraga

Foto: Osijek dobiva novu sveučilišnu knjižnicu, a evo kako će izgledati

A- A+

Na prostoru Sveučilišnog kampusa u Osijeku gradi se nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek. Radovi traju već godinu dana, a zgrada bi trebala biti gotova i opremljena za dvije godine.

Izgradnja knjižnice investicija je vrijedna 130,8 milijuna kuna. Zgrada će imati dva kata i niz sadržaja: uz knjižnicu i čitaonicu, multimedijalne sadržaje, uključujući brojne kazališno-scenske prostore, piše Glas Slavonije. 

Arhitektonski koncept napravila je tvrtka Sangrad iz Zagreba, a radove izvodi osječka Gradnja. Trenutno se završavaju betonski radovi, a time i prva faza izgradnje.

– Nakon toga konkurirat ćemo za sredstva preko EU fondova kako bismo krenuli u drugu fazu gradnje građevine, potom slijedi visoki rohbau te na kraju opremanje zgrade. Radovi u prvoj fazi trebaju završiti do kraja ove godine, a već imamo spremnu građevinsku dozvolu i pripremljen projekt za sljedeću fazu radova, rekao je Glasu Slavonije Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. 

Izgradnja bi trebala biti gotova za dvije godine, no to će, kako kaže Markulak, ovisiti o financijama.

– S obzirom na to da znamo u kakvim uvjetima Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek sada radi, kao i da već godinama nemaju dovoljno prostora za bogatu građu koju posjeduju, realizacija ovog projekta bit će velik korak naprijed. To neće biti samo knjižnica, nego mnogo više od toga, moderni multimedijski centar s dnevnim boravkom i mnogo drugih korisnih prostora za studente, profesore, ali i širu javnost, rekao je Markulak Glasu.