Pretraga

Fotogalerija: Najsmrtonosnija jela na svijetu

A- A+

Iako ih smatraju delikatesama, neka jela svijeta mogu biti toliko opasna da vam mogu donijeti smrt. Bez obzira na to, ljudi ih i dalje jedu, testirajući svoju hrabrost i granice. Neka od najbizarnijih jela na svijetu i dalje su popularna kod nekih populacija, unatoč tome što su smrtonosna.

Ljudi su jedina ljudska bića koja mogu ignorirati svoj temeljni instinkt za preživljavanjem. To se ogleda u raznim adrenalinskim sportovima, pustolovinama u koje se upuštaju razni ‘luđaci’, ali i konzumaciji prilično bizarnih jela koja vrlo lako osobu mogu dovesti do same smrti. Bez obzira na to, mnogi ljudi i dalje ih jedu, jer se ona smatraju vrhunskim delikatesama. Business Insider nabrojao je neka od najsmrtonosnijih jela koje je svijet ikada vidio. Ona su ili otrovna ili opasna po izgledu, i nismo sigurni jesu li onima koji uživaju u takvim obrocima sve daske na broju.

Cassava je još jedna hrana koja je opasna za konzumiranje, a nalazi se u Africi i Južnoj Americi. Lišće i listovi ove bilje iznenađujuće su bogati cijanidom. Ovo je tropsko voće popularno zbog njegovog soka, koji se fermentira kako bi ste dobilo piće imena piwwarry.

Izdvojeni članak

Zagrebačkim studentima prekipilo: ‘Nećemo više masnu hranu u menzama, dajte nam i vodu’

Bullfrog je žaba nastanjena u Namibiji, a smatra se delikatesom u afričkom narodu. Kada je konzumirate, tajming je iznimno važan. Ljudima se općenito savjetuje da ih jedu nakon što krenu s kreketanjem i razmnožavanjem. Ako ne poslušate ovaj savjet, kada pojedete ovu žabu, otkazati će vam bubrezi.

Casu Marzu se spravlja u Italiji, tako da se sir iz ovčjeg mlijeka ostavlja vani da fermentira, ali i da posebna vrsta muhe ostavlja svoja jajašca na njemu. Nakon što se jaja izlegu, crvi omekšaju sir da bude dovoljno mekan za konzumaciju, no nevjerojatno je da oni moraju biti pojedeni živi uz sir kako bi ste spriječilo trovanje.

Sjemenke trešanja, šljiva, breskvi, badema, jabuka, ali i marelica sadrže kemikaliju koja pri unos u organizam otpušta cijanid. Ipak ne trebate paničariti, jer je potrebno pojesti ogroman broj sjemenki kako biste si naštetili. Nažalost, u Turskoj je nekoliko ljudi umrlo zbog jedenja sjemenki marelica, kojih tamo ima u izobilju. Sigurne su za jedenje jedino ako ih pojedete sa zdjelom mlijeka za doručak.

Izdvojeni članak

Čitanje i prehrana u ranim godinama dižu inteligenciju

Fugu, riba poznata kao Pufferfish je riba čija jetra i unutarnji organi sadrže smrtonosnu količinu otrova tetrodotoksina, za koji ne postoji protuotrov. Nevjerojatno je da kuhari koji spravljaju ovo jelo ostavljaju točno određenu količinu tog otrova u njemu, kako bi prouzročili pomalo peckajući osjećaj koji navodno daje zanimljivo iskustvo onome tko jede ovu ribu. Većina ga jede radi toga da osjeti uzbuđenje, znajući da bi se vrlo lako mogli otrovati. Ovo se jelo spravlja u zapadnom Japanu.

Ackee, voće koje raste ja Jamajki. Iako je bogato vitaminima i proteinima, ukoliko se pojede prije nego je sasvim zrelo, ono sprečava otpuštanje glukoze iz jetre, što dovodi do vrlo brzog smanjivanja razine šećera u organizmu, što garantira nasilnu bolest ili smrt. Ovo voće još zovu ‘Jamajkansko voće za povraćanje’.

San Naj Ji je malena sirova hobotnica, koja se servira u Koreji. Kod ovog jela nema pripreme, budući da se jede sirova. Nakon što hobotnicu rastave, serviraju je sa sezamovim uljem i priprema je gotova. Ovo je jelo opasno, upravo zato što je hobotnica sirova, a unatoč tome što ste je razrezali, krakovi se i dalje miču na tanjuru. Zbog toga bi se pri gutanju njezine prianjalke mogu pričvrstiti za vaše organe. Zbog toga se krakovi trebaju temeljito prožvakati prije gutanja, jer je rizik gutanja ove žive životinje prevelik.