Pretraga

Francuska uvodi vojnički i građanski odgoj: Od 16 godine dječake i djevojčice učit će ‘bratstvu i jedinstvu’

A- A+

Od sljedeće godine Francuska uvodi nacionalnu univerzalnu službu za sve mladiće i djevojke od 16 godina. Ideja je to predsjednika Emmanuela Macrona prema čijem viđenju u francuskom društvu nedostaje – bratstva i jedinstva. Tijekom 4 tjedna vojničkog i građanskog odgoja kroz univerzalnu službu u kojoj će tinejdžeri volontirati u bolnicama i organizacijama za pružanje pomoćoi drugima, trebala bi se postići i bolja integracija djeca imigranata, piše Večernji list.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Foto: Youtube screenshot

Francuski predsjednik Emmanuel Macron procijenio je kako nedostaje nacionalne kohezije pa od sljedeće godine uvodi nacionalnu univerzalnu službu za sve mladiće i djevojke od 16 godina. Radi se o četiri tjedna vojničkog i građanskog odgoja.

Ovo se dosta razlikuje od onoga što je Macron govorio pred izbore

Četiri tjedna univerzalne službe Macron je predvidio u dva dijela. Prva će se dva tjedna održati preko ljeta, a druga dva uoči početka nove školske godine. S obzirom da se radi o vojničkom i građanskom odgoju, dva tjedna tinejdžeri će služiti u bolnicama ili ustanovama za pružanje pomoći drugima i organizacijama dobrovoljnog rada.

Macron smatra da bi takva služba omogućila i djeci imigranata bolju integraciju u društvo. Kako piše Večernji, ova ideja o nacionalnoj službi nema previše sličnosti s Macronovom idejom iz izborne kampanje o uvođenju kratkog obveznog vojnog roka za sve mlade Francuze.

Već od ljeta 2019. ideja o ‘nacionalnom rendez-vousu’ trebala bi biti realizirana, no brojna pitanja još ostaju otvorena. Prvo, još uvijek se ne zna gdje bi se prvi ciklus od dva tjedna preko ljeta trebao održati. Drugo, upitna ja isplativost financijske investiicije u takvo nešto, budući da se računa kako bi trebalo uložiti 1.7 milijardi eura za uređivanje spavaonica i drugih prostorija za mlade, kao i dodatnih 1.5 milijardi eura koje treba osigurati za brigu o mladima.