Pretraga

Fuchs: ‘Nisam spomenuo ‘malu maturu’. Provjerili smo kako će izgledati nacionalni ispiti koji stižu u škole

A- A+

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak je objavila kako iduće godine u škole stiže ‘mala matura’. Međutim, ministar obrazovanja rekao je jučer kako niti jednom riječju nije spomenuo ‘malu maturu’, nego će učenici pisati nacionalne ispite koji se uopće neće ocjenjivati niti će sljedeće godine služiti kao podloga za upise u srednje. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrdili su da učenici neće dobivati ocjene, ali i da se u dogledno vrijeme planira uvođenje u 3. razred srednje.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

– Niti jednom riječju nisam spomenuo ‘malu maturu’, rekao je jučer novinarima ispred Vlade ministar znanosti i obrazovanja, nakon što je HRT objavio kako u osnovne škole stiže ‘mala matura’.

Učenici neće dobiti ocjenu iz ispita

Učenici 5. i 8. razreda zapravo će u školskoj godini 2021./2022. pisati nacionalne ispite.  Kako je Fuchs naknadno pojasnio, prenosi tportal.hr, to će biti standardizirani testovi koji će se  u spomenutim razredima provoditi u svim školama u Hrvatskoj, te pružiti uvid u to koliko su učenici kompetentni u gradivu koje su poučavani, koliko su dobre škole i kakvi su nastavnici.

Izdvojeni članak

Kreće najveći projekt nakon državne mature: U hrvatske škole uvodi se ‘mala matura’

Nacionalni ispiti sljedeće godine uopće neće biti podloga za upis srednje škole, ali će ih razrađenoj varijanti potencijalno biti moguće koristiti kao jedan od elemenata prilikom upisa, prenosi isti izvor.

Također, ovi se ispiti neće ocjenjivati, pojasnili su za srednja.hr iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucije koja će provoditi nacionalne ispita i kojoj je ministar dao nalog za pokretanje tog projekta.

– Nacionalni ispiti ne služe ocjenjivanju učenika, već je uloga nacionalnih ispita formativna. Oni služe nastavnicima i učenicima kao informacija o postignuću učenika i ostvarivanju dogovorenih obrazovnih standarda, kažu nam u NCVVO-u.

Nakon petog i osmog, ispiti će se uvesti i u treće razrede srednjih škola

Nacionalni ispiti provode se u mnogim zemljama našem okruženju provode se nacionalni ispiti. Budući da takvi ispiti prate postignuća učenika, ali i kvalitetu nastave, temelj su za stvaranje nacionalnih obrazovnih standarda. Iz NCVVO-a nam pojašnjavaju kako je uobičajeno u petom razredu nacionalne ispite provoditi u jesen, jer oni obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje od prvog do četvrtog razreda, a u osmom razredu u proljeće, jer ispiti obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje od petog do osmog razreda.

Izdvojeni članak
NCVVO

U 215 škola za dva se tjedna piše veliki ispit iz Hrvatskog: Ovoga puta ne ocjenjuju se učenici

– To su ključne/prijelazne točke u odgojno obrazovnim ciklusima. Nakon petog i osmog razreda, nacionalni ispiti će se uvesti i u treći razred srednje škole, kaže u NCVVO-u.

Dodaju, nacionalni ispiti koje će sljedeće školske godine pisati petaši i osmaši, obuhvaćaju gradivo Hrvatskog jezika i Matematike te modul ispitivanja kompetencija rješavanja problema.

Inače, nacionalne ispite NCVVO je već provodio prethodnih godina. Primjerice, u studenom 2018. ispit iz Hrvatskog pisalo je preko osam tisuća učenika trećih razreda, iz 215 hrvatskih škola.

– Nacionalni ispiti provode se od 2006. godine, a 2016. godine  izrađen je dokument Model sustava nacionalnih ispita u suradnji djelatnika Centra i članova povjerenstva koje čine ugledni znanstvenici, obrazovni stručnjaci iz ostalih agencija u obrazovanju i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je činio okvir za sustavno uvođenje nacionalnih ispita u odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, zaključuju iz NCVVO-a.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [867.96 KB]

Sudjelujte u anketi: