Pretraga

Fuchs o prvom danu uvođenja COVID potvrda: ‘Nadam se da neće doći do sudskih sporova’

A- A+

COVID potvrde od danas su obavezne za one koji rade u državnim i javnim institucijama te za građane koji dolaze u njihove prostorije. Tu spadaju škole i fakulteti, ali studenti i učenici su izuzeti od te mjere, osim ako obrazovna institucija ne odluči drugačije. Ministar Fuchs je komentirao situaciju na dva zagrebačka fakulteta, Veterinarski i Filozofski, koji su uveli obavezne COVID potvrde, a posebno je istaknuo Veterinu gdje je od 1.023 studenta, praktično nije procjepljeno njih sedamdesetak.

Radovan Fuchs | foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

Svi koji rade u državnim i javnim institucijama, što uključuje škole i fakultete, kao i građane koji dolaze u njihove prostorije, od danas moraju imati COVID potvrde ili se testirati. Iako se odluka ne odnosi na učenike i studente, neki fakulteti, poput Veterinarskog i Filozofskog u Zagrebu, odlučili su i za studente uvesti obvezne COVID potvrde ako žele dolaziti na faks.

Fuchs: ‘Najbolji primjer su Veterinarski i Filozofski fakultet’

Tako su se jučer studenti okupili kod Filozofskog i zahtijevali da se takva mjera ukine, a danas je ministar Radovan Fuchs U mreži prvog na HRT-u komentirao zašto su ta dva fakulteta donijela takvu odluku.

– Najbolji primjer su Veterinarski i Filozofski fakultet u Zagrebu. Na Filozofskom se prosvjeduje zbog cijepljenja, a na Veterinarskom od 1.023 studenta, praktično nije procjepljeno njih sedamdesetak. Ne znam kakva je situacija na nekih drugim fakultetima, ali znamo da je kod nekih procijepljenost vrlo visoka, primjerice na Medicinskom fakultetu je iznad 80 posto. Vjerujem da će to dekani posložiti, objasnio je Fuchs za HRT.

‘Vjerujem da će situacija u školama biti mirna’

Da ne očekuju veće probleme po školama, rekla je Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola za HRT.

– Ovaj dan će izgledati kao i svaki drugi dan. Vjerujem da je po školama stanje uredno, ima ljudi koji će pokušati odbiti testiranje, ali vjerujem da smo mi ravnatelji uložili puno truda oko uvjeravanja da je to nešto što im treba za ulazak na posao. Vjerujem da će situacija biti mirna, poručila je Mirosavljević na HRT-u.

Dodala je kako ova situacija i ova mjera nije nikome jednostavna te poziva na strpljenje, a ministar Fuchs je ravnateljima dao zadatak da zapisuju koji se djelatnici nisu htjeli testirati.

– Nadam se da neće do nikakvih sudskih sporova u budućnosti i da će se sve za dan, dva uhodati i da će sve funkcionirati. Ravnatelji su kao rukovodeće tijelo i imaju sve ingerencije da sukladno zakonima i propisima provode svoje radnje, izjavio je Fuchs za HRT.

Izdvojeni članak

Fuchs o sankcijama za one koji se odbiju testirati: Otkazi nam nisu u prvom planu

‘Nisu ove mjere zbog toga da namećemo ljudima obvezu cijepljenja’

Objasnio je kako Ministarstvo preuzima plaćanje testiranja svih zaposlenika te rekao da je krajnji cilj dovesti epidemiološku situaciju svesti na prihvatljivu razinu.

– Nisu ove mjere zbog toga da namećemo ljudima obvezu cijepljenja. I cijepljeni i necijepljeni mogu prenositi bolest, nitko nije rekao drugačije, ali moramo čuvati zdravstveni sustav. Bolnice su nam pune, svaki dan umire velik broj ljudi. U ovih godinu i pol dana približavamo se brojci poginulih u Domovinskom ratu. Neće biti dobro ako se ovako nastaviti u iduće primjerice dvije, tri godine, zaključio je Fuchs u emisiji HRT-a.