Pretraga

Fuchs oštro o upadu prosvjednika u osmoljetku: ‘Te svinjarije neće raditi po školama!’

A- A+

U Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama jučer se odvio nemili incident – skupina prosvjednika upala je u školu tražeći da se donese odluka o nenošenju maski na nastavi. Pritom je jedan fizički nasrnuo na ravnatelja te su učenika bez maske nasilno ugurali u školu, tvrdi ravnatelj. Ministar Radovan Fuchs oštro je u subotu komentirao ovaj incident poručivši prosvjednicima da ‘te svinjarije neće raditi po školama’.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Nemam ništa protiv toga da svatko ima svoje uvjerenje, hoće nositi maske, neće nositi maske, kod kuće, u dvorištu mogu ih spaljivati, mogu i gas masku… Ali te svinjarije neće raditi po školama! Ne možemo i nećemo dozvoliti kao država da djeca koja idu u školu budu ugrožena od skupina ljudi koji nasilno provaljuju u škole i ostavljaju traumu djeci i zaposlenicima, rekao je ove subote ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.

Fuchs: ‘Ne mislim da ih treba tući, nego zakonski prijaviti i sankcionirati’

To je njegov odgovor na jučerašnji incident u Osnovnoj školi Krapinske Toplice gdje je skupina koja je prosvjedovala protiv maski u školama, prema riječima ravnatelja nasilno ušla u školu te je jedan na njega fizički nasrnuo. Ravnatelj kaže kako su učenici bili preplašeni, a spremačica je zbog šoka završila u bolnici. Naknadno je i ravnatelj zatražio liječničku pomoć. Prosvjed je predvodio otac koji se već ranije pobunio što njegovo dijete u školi mora nositi masku, a samo dvoje od tridesetak prosvjednika zapravo su roditelji učenika te škole. Zbog svega će od ponedjeljka školu osiguravati zaštitari.

– Išlo se zdravorazumski valjda uvjeravati jednog roditelja da dijete do svog razreda mora staviti masku na lice. Ne znam da li taj roditelj u nekoj trgovini trči bez maske u dućanu. Socijalna služba zna za tu osobu, prijavljen je i ostalom dijelu sustava. Svako dijete mora ići u osnovnu školu, svaki roditelj koji ne pušta dijete u školu podliježe sankcijama, kazao je Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je i da treba pojačati represivne mjere prema onima koji upadaju nasilno u školska dvorišta ili nasilno upadaju u škole.

– Ne mislim da ih treba tući, nego zakonski prijaviti i sankcionirati kako je moguće. Prosvjetni radnici su službene osobe i ovakav upad u škole može se okvalificirati kao da je netko upao u policijsku stanicu, rekao je Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Prosvjednici nasilno upali u školu u Zagorju: ‘Djeca su prestrašena, spremačica od šoka završila u bolnici’

Stipić: U školu treba poslati psihološku pomoć za učenike

Ove subote reakcija na događaj u Krapinskim Toplicama stiže i od strane školskog Sindikata Preporod. kažu kako ovaj ‘organizirani vandalski upad’ u školi zaslužuje sveopću osudu, strogo kažnjavanje organizatora i sudionika, kao i reakciju vlasti.

– Osuda ovog nasilničkog izgreda u javnosti treba biti promptna i sveopća, ne ostavljajući pri tom nimalo prostora razumijevanju za postupanje izgrednika. Zato je važno za istaknuti kako se ovdje nije radilo o nikakvom prosvjedu, nego isključivo o dobro organiziranom remećenju javnog reda i mira, te ugrožavanju sigurnosti i duševnog zdravlja sviju onih koji su se u školi zatekli. Brzo i strogo mora biti kažnjeno ponašanje sviju sudionika, a napose organizatora. Ako se pokaže točnom informacija da je ponašanje policajaca, koji su sudjelovali u intervenciji, bilo neprofesionalno, odnosno da se na ponašanje izgrednika zakašnjelo i mlako reagiralo, njihova se odgovornost također mora utvrditi i sve odgovorne primjereno kazniti, smatra čelni čovjek Preporoda, Željko Stipić.

Ovu priliku koristi da još jednom podsjeti na problem nedostatne sigurnosti u školama.

– Osim što već od ponedjeljka prosvjetna vlast treba u Krapinske Toplice uputiti stručnjake za pružanje psihološke pomoći učenicima, a napose prvašićima koji su svjedočili nasilničkom ponašanju, jako je važno da ministar Radovan Fuchs sa svojim suradnicima što prije posjeti školu i tako pruži podršku učenicima, roditeljima i svim radnicima OŠ Krapinske Toplice. Sindikat Preporod, potaknut i ovim nemilim događajem, još jednom upozorava na problem nedostatne sigurnosti u školama i poziva prosvjetnu vlast da učine više u stvaranju uvjeta kako bi škole zaista postale mjesta nespojiva s bilo kojom vrstom nasilničkog ponašanja, poručuje Stipić.