Pretraga

Fuchs posjetio školu u Krapinskim Toplicama i opet opleo po antimaskerima: ‘To je nedopustivo’

A- A+

Ministar Fuchs danas je posjetio Osnovnu školu Krapinske Toplice gdje je koncem prošlog tjedna došlo do nasilnog upada horde, a jutros do novih prosvjeda, sve zbog obveze nošenja maske u komunalnim prostorima.

radovan fuchs

Radovan Fuchs, screenshot: Nova TV

Nakon višednevnih incidenata koji se od petka odvijaju pred Osnovnom školom Krapinske Toplice, gdje se mala skupina roditelja protivi nošenju maske u komunalnim prostorima škole, ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je posjetio školu i tim povodom dao izjavu za medije.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Drama se nastavlja: Prosvjednici opet pred školom u Krapinskim Toplicama, došla interventna policija

‘Ne vjerujem da je to užasan problem’

Fuchs je istaknuo,  u kratkim crtama, kako je to predivna, velika škola koja može osigurati prostor za učenike, i to na način da na nastavni svako dijete sjedi u vlastitoj klupi, a osim toga učenici ni ne moraju nositi masku za vrijeme nastave.

– Ako je to takav užasan problem, da djeca u zajedničkim prostorima nose masku, ja ne vjerujem da je to užasan problem da nekakva horda mora upadati u školu, rekao je Fuchs.

Ako to nije problem, zašto Vlada nije odlučila da se moraju nositi maske, nego je ta odluka ostavljena ravnateljima, što dozvoljava mini ratove, pitao je jedan od prisutnih novinara, na što je Fuchs dosta nervozno odgovorio da epidemiološka situacija nije ista u svim dijelovima Hrvatske pa je zbog toga donesena takva odluka.

‘To je nedopustivo’

– Imamo potpuno jasno i glasno izrečeno po zakonu o okupljanju i prosvjedovanju da je zabranjeno svako okupljanje i demonstriranje oko odgojno obrazovnih objekata dok su djeca u objektima. Sigurno nije bilo lijepo gledati provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nedopustivo, ne smije se i neće se događati u budućnosti, rekao je Fuchs.

Istaknuo je kako svatko, u demokratskom društvu, ima pravo na svoja uvjerenja, pa tako može ne nositi masku u svojoj privatnosti, u kući i slično, no naglasio je da pravila vrijede za sve. Napomenu oje kako će se škola, u koordinaciji s policijom, do daljnjeg nadzirati.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Prosvjednici nasilno upali u školu u Zagorju: ‘Djeca su prestrašena, spremačica od šoka završila u bolnici’

Maska ‘krši Božje zakone’

Za 24 sata izjavu je dao i otac dječaka koji danas nije ušao u školu jer nije imao masku na licu koju je trebao nositi dok prolazi kroz komunalne prostore. Kristijan Gaćina novinarima je rekao da je ulazak u školu uvjetovan maskom što “krši sva prava djeteta i sve prirodne i Božje zakone”. Na pitanje novinara o tome je li dijete izuzeto od nošenja maske, kaže kako liječnica kaže da je zdrav i da ne vidi razlog da bi izdala izuzeće.

– Zato jer je zdrav ne bi trebao nositi masku jer maska šteti i to se radi o vrijeđanju inteligencije da nosi masku na ove apsurdne mjere koje nemaju nikakvog temelja. Ne mora nigdje imati masku, nema zakon, niti može postojati zakon da se nekog može prisiljavati da nosi masku. Ja sam spreman na suradnju, znam da me drže Božji zakon i istina, istaknuo je Gaćina te dodao da njegov sin želi ići u školu, no problem vidi u maski koju mora nositi od ulaska u školu do učionice.