Pretraga

Grad Zagreb dodijelio nagrade: Među dobitnicima profesori, studenti i jedna škola

A- A+

Student, sveučilišni profesori, osnovna škola. Neki su to od dobitnika nagrade Grada Zagreba koja se svake godine dodjeljuje najistaknutijim pojedincima ili udruženjima koji su doprinijeli razvoju grada.

gradska uprava

Zgrada gradske uprave
Foto: Grad Zagreb

Zagrepčanka godine odvjetnica je Sanja Bezbradica Jelavić, a uz nju je još dodijeljeno i petnaest nagrada Grada Zagreba. Čak šest od tih nagrada dodijeljene su studentima, profesorima, udrugama i jednoj školi. U nastavku donosimo imena dobitnika i službenih obrazloženja iz odluke gradskih vlasti.

Ivan Huklek, student i sportaš

Priznanjem i novčanom nagradom nagrađen je i student Kineziološkog fakulteta te vrhunski hrvač Ivan Huklek. Dugi niz godina bavi se hrvanjem i jedan je od najuspješnijih sportaša Grada Zagreba. Primjeren je sportaš i čovjek koji svojim odnosom prema radu širi oko sebe pozitivnu atmosferu te je pravi uzor u svojem kvartu Brestju i šire. Postigao je niz uspješnih rezultata: 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2016., 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017., 2. mjesto na Europskom prvenstvu 2018., 3. mjesto na Europskom prvenstvu 2019. i 5. mjesto na Olimpijskim igrama Tokio 2020., održanima 2021. Svi ovi rezultati plod su njegove motivacije i predanog rada koje prenosi na sve koji s njim treniraju, a posebno na mlađe generacije sportaša koji na taj način uče kako trudom i radom mogu ostvariti svoje životne ciljeve.

Ankica Jurić Tilić, filmska producentica

Dobila je priznanje i novčanu nagradu. Radi se o jednoj od najuspješnijih i najaktivnijih hrvatskih producentica, ujedno docentici na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Svoje znanje prenosi i polaznicima europske škole za profesionalno usavršavanje producenata (EAVE). Dobitnica je mnogih nagrada, a jedna od njih je i prestižna nagrada Prix Eurimages – europska filmska nagrada za doprinos u promicanju koprodukcija i međunarodne razmjene. Kao producentica potpisala je trideset dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija i niz kratkih filmova. Filmovi koje potpisuje dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Poseban doprinos ostvarila je u promicanju dječjeg filma, debitantskog filma te filmova nastalih prema književnim predlošcima. Samo tijekom 2021. potpisala je kao autorica i producentica višestruko nagrađivanu TV seriju Područje bez signala, kao koproducentica Zlatnim medvjedom nagrađen film Radua Judea te kao producentica debitantskog film Sonje Tarokić Zbornica, koji je proglašen hrvatskim filmom godine i regionalnim debi filmom godine..

Ivan Mlinar i Hrvoje Klasić, sveučilišni profesori

Dobili priznanje i novčanu nagradu za projekt koji se sastojao od izložbe i monografije ‘Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi’, pripremljen u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti Većeslava Holjevca, urbanističko-arhitektonsko istraživanje proveo je arhitekt profesor Ivan Mlinar s Arhitektonskog fakulteta Zagrebu, ujedno voditelj projekta, autor koncepta i postava izložbe te suautor, urednik i dizajner monografije, a biografsko istraživanje povjesničar profesor Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta koji je suautor monografije. Izložba je održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 21. travnja do 20. svibnja 2021., ali je zbog iznimnog interesa posjetitelja te znanstvenika, stručnjaka i umjetnika ponovno postavljena i održana od 6. srpnja do 29. kolovoza 2021., a tijekom izložbe promovirana je monografija. Pokrenuta je i inicijativa za pronalaženje primjerenog prostora za trajni postav izložbe koja prezentira iznimno razdoblje i protagoniste u razvoju Grada Zagreba.

Ivan Petrović, sveučilišni profesor na FER-u

Nagrađen priznanjem i novčanom nagradom za zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti. Voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u (LAMOR) i suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, jedinog hrvatskog centra izvrsnosti u tehničkim znanostima, u koji je uključeno više od stotinu znanstvenika iz 13 hrvatskih institucija. U svom dugogodišnjem radu bavio se širokim spektrom problema vezanih za istraživanje i razvoj teorije automatskog upravljanja te njezine primjene u upravljanju složenim tehničkim sustavima što je rezultiralo velikim osobnim utjecajem na razvoj toga područja u Republici Hrvatskoj i prepoznatljivim doprinosom u svjetskim okvirima. Intenzivno surađuje s hrvatskom industrijom na primjeni rezultata istraživanja u razvoju novih proizvoda i poboljšanju postojećih.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI

Nagrađena je priznanjem za projekt Da bi kotač bolje LEGO, koji je provodila u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021., kako bi se podigla svijest građana o problematici pristupačnosti svih sadržaja osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Slaganje i postavljanje šarenih rampi od lego kockica omogućilo je pristupačnost Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, Sportskom dječjem vrtiću Mačak u čizmama, Drugoj ekonomskoj školi, Dječjem vrtiću Leptirić Lu, Centru za mlade Zagreb i Školi suvremenog plesa Ane Maletić. Ovaj hvalevrijedan primjer kreativnosti i socijalne osviještenosti rezultirao je nemjerljivom pomoći osobama s invaliditetom i roditeljima s djecom u kolicima.

Osnovna škola Gustava Krkleca

Dobili su priznanje. Odlukom Grada Zagreba od siječnja 2017. imenovana je punktom za djecu tražitelje međunarodne zaštite iz trećih zemalja koja su smještena s obiteljima u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu. Zbog velikih migracija, fluktuacije učenika od 2017. do danas bile su iznimno velike, a škola je aktivno sudjelovala u prihvatu učenika te je uključila dvjestotinjak djece u odgojno-obrazovni sustav. Imenovana je i organizacijskim punktom za 19 škola s područja Novog Zagreba za pripremnu nastavu hrvatskog jezika za učenike inojezičare. Djelatnici redovito sudjeluju u edukacijama s ciljem stvaranja uvjeta za inkluzivno obrazovanje djece pod međunarodnom zaštitom te samostalno organiziraju akcije za njihovu uspješnu socijalizaciju u svakodnevnom životu. Kontinuirano surađuju i s brojnim institucijama na izradi priručnika, brošura i smjernica te na međuresornim stručnim skupovima predstavljaju primjere dobre prakse rada škole u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.


TKO MOŽE DOBITI NAGRADU?

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima i drugim osobama koje rade u gradu, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života.