Pretraga

Gradonačelnik Zagreba odgovorio na pitanje što će biti s nastavom u školama

A- A+

Na jučer održanom sastanku premijera Plenkovića i Nacionalnog stožera razgovaralo se o mogućem zatvaranju škola nakon svih Svetih, odnosno eventualnom produljenju praznika ili prelasku na online nastavu. Razlog je sve veći broj novozaraženih. Iz Ministarstva obrazovanja govore da se ostaje pri preporukama koje su određene prije nastavne godine, a prema kojima o modelu nastave odlučuju županije pojedinačno. Kada je riječ o zagrebačkim školama, odluka o nastavi bit će donesena u dogovoru s Ministarstvom, ali za sada ‘ostaje ovako kako je’, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 17.944, priopćeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Još jučer je održan sastanak premijera Plenkovića i Nacionalnog stožera nakon kojeg je potvrđeno da će se ići u strožu kontrolu maski te da se razmatra mogućnost da učenici nakon Svih svetih privremeno ne idu u škole.

Iz Ministarstva naglašavaju kako će o tome, kao i do sada, odlučivati županije u skladu s epidemiološkom situacijom na svom području.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na današnjoj je konferenciji za medije odgovarao i na pitanje o tome što će biti s nastavom u Zagrebu.

– To je nešto što ćemo koordinirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Za sada vidite da je možda i vrhunac ovog sad četvrtog vala epidemije. Situacija nije dobra, ja ću iskoristiti još jednom priliku da pozovemo sve građane Zagreba da se cijepe i poštuju epidemiološke mjere. I sami smo rekli da nismo za neka zatvaranja i takve mjere. Međutim, činjenica jest da jako raste broj zaraženih i doista apeliramo na građane da se cijepe. Vezano za to kako će funkcionirati stvari po pitanju nastave, vidite da još uvijek traje rasprava unutar same Vlade između ministara oko dužine praznika, bi li se išlo na online nastavu ili ne, hoće li to biti ‘točkasto’ ili će to biti sustavno. U ovu školsku godinu krenuli smo u koordinaciji s Ministarstvom obrazovanja. S obzirom i na razvoj epidemije ćemo se i dalje koordinirati s njima i donositi odluke. Za sada ostaje ovako kako je, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Prema podacima HZJZ-a, samo jučer je u Zagrebu zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod 87 učenika i šest nastavnika osnovnih škola te 78 učenika i jednog nastavnika srednjih škola, izrečena mjera samoizolacije za 822 učenika osnovnih i 460 učenika srednjih škola.