Pretraga

Hitler od zlostavljanog dječaka i lošeg učenika do najmonstruoznijeg diktatora

A- A+

Adolf Hitler rođen je na današnji dan 1889. godine u Austriji, od majke Klare i oca Aloisa. Iako rođen na Veliku subotu, ovaj dječačić, to još nitko ne zna, predstavljat će sve osim mira i idile koju povezujemo s blagdanom Uskrsa. Pročitajte priču o tome kako je od zlostavljanog dječaka čiji je život bio ispunjen gubicima, Hitler postao najveći diktator svih vremena.

Adolf Hitler kao školarac/izvor: Magnoliasoft.com

Adolf je imao petero braće i sestara: Gustava, Idu, Otta, Edmunda i Paul. Jedino su on i sestra Paul doživjeli starost, a ostali su preminuli u ranom djetinjstvu. Otac Alois bio je austrijski carinik koji je dobro zarađivao i obitelji je mogao pružiti život na visokoj nozi. Imao je već jednog sina iz prethodnog braka koji je radi pljačke završio u bolnici. Podrijetlom je navodno bio Židov, piše The History Learning Site.

– Hitlerov otac bio je nezakonit sin kuharice Marie Anne Schicklegruber. Ova kuharica, baka Adolfa Hitlera, radila je za židovsku obitelj Frankenberger, kada je zatrudnijela. Frankenberger je plaćao Schicklegruberovoj alimentaciju od rođenja djeteta do njegove četrnaeste godine, piše u tajnom izvještaju nacista Hansa Franka iz 1930.

Maleni Adolf i otac nisu se baš dobro slagali, Alois je bio poznat kao uobražena osoba loše naravi i lošeg ponašanja, a svoje probleme često iskaljivao na djeci. Patila je i njegova majka Klara, koja je bila njegova potpuna suprotnost, ali nije imala nikakvu moć nad njime, već je i nju Alois često zlostavljao.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Hitler nezadovoljan odgodom mature iz hrvatskog

Bio je nadaren, ali lijen i neprijateljski nastrojen školarac

Između šeste i osme godine života Adolf je pohađao dvije različite škole. Pokazivao je velik intelektualni potencijal i bio popularan među kolegama učenicima. U devetoj godini života preselio se u grad Linz, kojeg je kroz život nazivao svoji rodnim gradom. U tamošnjoj školi postao je glavna ličnost među grupicom prijatelja, a nastavnici su primjećivali kako je kroz igru pokazivao karakteristike vođe.

Međutim, već u 11. godini počeo je popuštati u školi, navodno zbog zlostavljanja koje je trpio. Otac ga je upisao u ‘Realschule’ gdje je kurikulum više bio vezan uz znanost i tehnologiju. Adolfu se tamo nije svidjelo, a nekada uspješan osnovnoškolac, sada je ponavljao školske godine. Dobre ocjene nikada nije povratio, nastavio je varirati između lošeg i osrednjeg učenika. Iako je u poznijim godinama uvijek tvrdio kako je bio odličan iz povijesti, posljednji izvještaj njegovih ocjena iz 1905. kaže kako je opisna ocjena bila ‘zadovoljavajuć’. Unatoč tome što je bio sposoban, odbijao je učiti.

Njegov otac Alois umro je kada je Adolf imao 13 godina pa Adolf nakon toga nije imao autoritet koji bi ga zadržavao u školi i tjerao da uči. Nakon vrlo loših ocjena i izgubivši popularnost među učenicima, školu je napustio u petnaestoj godini. Njegova majka tome se nije protivila, iako je to značilo da Adolf nema nikakve kvalifikacije.

– Hitler je bio nadaren za neke predmete, ali mu je nedostajalo samokontrole. Bio je svadljiv, loše naravi i nije se pokoravao školskoj disciplini. Više od svega, bio je lijen. Na kritiku ili savjet reagirao je neprijateljski, rekao je 1923. Eduard Humer, jedan od njegovih suradnika s kojim je Hitler nakon ove izjave prekinuo suradnju.

Nakon što je došao na vlast 1933. svi oni koji su nešto znali o njegovim ranim godinama i školovanju morali su šutjeti.

Izdvojeni članak

Podijelili se u razredu na naciste i Židove

Za majčinu smrt i neupisivanje akademije krivio dvojicu Židova

U 18. godini Hitler doživljava još jedan veliki gubitak. Od raka dojke umire njegova majka Klara koja ga je tijekom života uvijek u svemu podržavala, tako da od osmeročlane obitelji Hitler ostaju živi samo Adolf i njegova sestra Paul. Svjedoci tvrde kao je nakon smrti majke sate proveo promatrajući njeno mrtvo tijelo i crtajući skice. Za njenu smrt krivio je njenog liječnika židovskog podrijetla.

Poznato je kako je Hitler bio veoma nadaren u slikarstvu. Od sna da postane umjetnik nikada nije odustao. Nakon majčine smrti preselio se u Beč, novcem koji je naslijedio od oca, a razlog je bila upravo umjetnost kojom se silno želio baviti. Ponovno se odlučio školovati, a interesirao ga je studij na Bečkoj akademiji umjetnosti i Školi arhitekture. Međutim, njegove prijavnice za obje škole bile su odbijene.

Bio je uvjeren kako je židovski profesor bio taj koji je odbio njegove umjetnine i to je bio ključan trenutak u kojemu počinje razvijati svoje antisemitističke stavove. Svojih pet godina u Beču nazvao je ‘pet godina tegoba i mizerije’, a u knjizi Mein Kampf jasno je naznačio kako je su za to krivi Židovi.

– Počeo sam ih mrziti, piše Hitler.

Dvorište stare rezidencije u Munichu, Adolf Hitler, 1914./izvor: en.wikipedia.org

Izdvojeni članak

Kako je Bohr spasio glave dvaju nobelovaca od njemačkih nacista

Nije prošao liječničko testiranje za vojsku

Godine 1914., u pokušaju bijega iz mizerije, odlučuje se pridružiti vojsci. Međutim, ne prolazi liječnički test u kojem stoji kako je fizički preslab za nošenje oružja. Još jednom, snovi mladog Adolfa se ruše.

Bez obzira na to, sudjeluje u Prvom svjetskom ratu, gdje je ozlijeđen, a nakon predaje Njemačke navodno je noćima plakao. Smatrao je kako je kako su Židovi Njemačkoj zabili nož u leđa i zbog toga je Njemačka doživjela takav poraz.

Preteči nacističke stranke DAP pridružuje se 1921., a iste godine postao je vođe stranke. Kancelarom postaje 1933., a Weimarsku Republiku pretvara u Treći Reich, zemlju s jednostranačkim sustavom, diktatorskom i autokratskom vlašću i idealima nacionalsocijalizma. Od tada pa do svojeg samoubojstva 1945., godine provodi stvarajući jedno od najružnijih razdoblja u povijesti čovječanstva.

Hitler od zlostavljanog dječaka i lošeg učenika do najmonstruoznijeg diktatora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap