Pretraga

Podijelili se u razredu na naciste i Židove

A- A+

Najneobičniju metodu učenja o Drugom svjetskom ratu zasigurno su doživjeli učenici osnovne škole Đure Jakšića u Beogradu. Naime, njihova profesorica povijesti Emina Živković podijelila ih je na “Židove” i “Naciste” a ova metoda učenja nije prestajala nakon nastave povijesti. Nekoliko učenika tog je tjedna bilo izbačeno iz reda za užinu jer “nisu dostojni da jedu, budući da su oni niža klasa”. Ponižavanje je bilo tim veće jer su učenici Davidovom zvijezdom bili označeni kao “manje vrijedni”, dok su “Nacisti” nosili kukasti križ na svojoj odjeći.

Učenici koji su bili nadmoćni očito su ovakvo učenje shvatili preozbiljno, a ponižavanje je dovelo do sloma među onim podređenima. Na noge su se digli roditelji, posebno oni čija su djeca plačući dolazila iz škole. Židovska zajednica ovu metodu učenja oštro je osudila, posebno zbog relativno mlade dobi učenika i djece kojom se manipulira.

Profesorica ne smatra da je ovakvo učenje loše, čak tvrdi da se učenici na ovaj način uče većoj empatiji i timskom radu. Na njezinu stranu stala je i ravnateljica koja je potvrdila da su sve strane upoznate s ovom metodom učenja. Ipak, Ministarstvo prosvjete i znanosti u školu će poslati inspekciju koja će potvrditi koliko je ova metoda učenja dobra za učenike, prenosi blic.