Pretraga

Hripavac se sve više širi Hrvatskom: U Splitu najviše oboljelih u dobi od 7 do 12 godina

A- A+

Hripavac, zarazna bolest koja koja zahvaća pluća i dišne putove, najviše kod dojenčadi i malih beba, ali i kod veće djece, sve se više širi Hrvatskom. Najviše zaraženih je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji i to u dobi od 7 do 12 godina. U zemlji je trenutno više od tisuću oboljelih osoba.

Dječak puše nos

Bolesno dijete | foto: Canva

Iako su mnogi epidemiolozi mislili da je hripavac iskorijenjena bolest, ona se počela širiti Hrvatskom. Kako piše HRT, u zemlji je više od 1.100 oboljelih osoba, a najviše ih ima u Gradu Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Do današnjeg dana 15-ak osoba je potražilo pomoć. Uglavnom se radi o djeci u dobi do 10 godina. Od toga dvoje dojenčadi je do sada bilo hospitalizirano, rekao je za HRT Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Dodao je i da, većina djece koja su bila hospitalizirana, uopće nisu cijepljena ili nisu docijepljena. Upravo zbog toga dolazi do pojave teže bolničke slike, a posljedice ponekad mogu biti fatalne. Epidemiolozi navode kako je upravo niska procjepljenost jedan od razloga za ovako velik broj oboljelih.

U Splitu najviše oboljelih u dobi od 7 do 12 godina

U pedijatrijskoj ambulanti u Splitu najviše je oboljele djece u dobi od 7 do 12 godina, ali s lakšom kliničkom slikom.

– Simptomi su varijabili, počnu kao obična prehlada i to je obično problem što dijete šeta ne znajući da ima te simptome prvih 8 do 10 dana šireći bolest na taj način. Kasnije počne taj tipični paroksizmalni kašalj koji zna trajati varijabilno od dva do šest tjedana, rekao je za HRT Dubravko Matić, specijalist pedijatrije.

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar,  dosad su u Zagrebu od početka epidemije sveukupno prijavljena 523 učenika osnovnih i srednjih škola. Tako je u jednoj srednjoj školi, koja ima gotovo tisuću učenika, od hripavca prije tri tjedna oboljelo osam učenika u istom razrednom odjelu, a u istom je razdoblju u jednoj gimnaziji s oko tisuću učenika, obolilo njih desetero. Slučajevi hripavca pojavljivali su se u još nekim osnovnim i srednjim školama, no ravnatelji tvrde da je sve pod kontrolom te da se uglavnom radi o nekoliko učenika.

Izdvojeni članak
dečko smeđe kose koji drži ruku preko usta jer kašlje

Ugledni znanstvenici upozoravali su na ovo: Hripavac se širi Splitom, znate li kakva je to bolest?

Ovo su simptomi hripavca

Podsjećamo, simptomi hripavca prilično su neugodni zbog snažnih napadaja kašlja koji uzrokuju glasan piskav udisaj, odnosno hrip te izbacivanje guste, prozirne sluzi i povraćanja. Najveći problemi stvaraju se kod dojenčadi koja još nemaju razvijen refleks kašljanja pa teško izbacuju sluz što može dovesti do gušenja, odnosno prestanka disanja.

Kod hripavca se mogu dogoditi i komplikacije mogu dovesti do upale pluća, bolesti mozga, konvulzija, pa čak i smrti. Kod odraslih se mogu javiti slomljena rebra, rektalni prolaps i hernija (bruh). No, smrtnost od hripavca je, prilično niska i dodatno se može smanjiti upravo cijepljenjem.