Pretraga

Hrvatska ima novu medalju, srebro s kemijske olimpijade

A- A+

Mladi Tomislav Begušić, s kojim smo već razgovarali, vratio se iz Washingtona s kemijske olimpijade. Oko vrata mu se sjaji srebro. Dok sportski olimpijci nižu uspjehe i donose medalje iz Londona, dobre vijesti dolaze i od naših znanstvenih olimpijaca.

Ovogodišnja kemijska olimpijada u Washingtonu bila je uspješna za cijelu hrvatsku ekipu. Dva srebra i dvije bronce odličan su rezultat u konkurenciji 74 zemlje svijeta i oko 280 natjecatelja.Tomislav Begušić, koji je ove godine završio III. gimnaziju u Splitu, te se upisao na zagrebački PMF bio je još jednom voljan sa nama podijeliti svoja iskustva.

Uzeli srebro i 10 dana uživali u SAD-u

– Jako sam zadovoljan ovim rezultatom. To je mjesto na koje sam ciljao. Sve više od toga bilo bi ipak malo previše, skroman je bio Tomislav. – Zadaci su bili taman po mojoj mjeri. Bolje mi leži teorija nego laboratorijske vježbe, a oni kao da su to znali, našalio se.

Olimpijci su boravili 10 dana u glavnom gradu SAD-a, od čega su samo dva dana bila rezervirana za natjecanje. Priliku da razgledaju Washington i okolicu nisu propustili.

– Organizatori olimpijade su se stvarno odlično pripremili. Razgledali smo cijeli centar Washingtona, ali i još neke zanimljive stvari kao što su veliki Aquapark, vidno oduševljen je rekao naš mladi olimpijac.

Novac manje važan od putovanja i novih iskustava

Tomislavov put se nastavlja na zagrebačkom sveučilištu. Njegovo poznavanje kemije je već sada na vrhunskoj razini, te se nada da neće biti problema na PMF-u u Zagrebu. Zapravo, njegovi planovi već sežu prema novim uspjesima i putovanjima.

– Od ovog rezultata možda neće biti neke ogromne financijske koristi, no i bitnije mi je od toga da mi može otvoriti vrata za neke druge fakultete i putovanja, iznio nam je svoje planove Tomislav.

Hrvatski učenici su još jednom pokazali potencijal naših mladih ljudi. Bez obzira na financijske probleme i slabe uvjete mnogi se dižu u sam svjetski vrh. Olimpijada u Londonu, ali i ova u Washingtonu to zorno prikazuje.