Pretraga

Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u Europskoj uniji po aktivnostima za mlade

A- A+

Završetkom ove godine završava i obilježavanje Europske godine mladih koja je pokrenuta na inicijativu Europske komisije. Na konferenciji, koja predstavlja završno i jedno od važnijih nacionalnih događanja u okviru godine mladih, poruke mladima u Hrvatskoj poslali su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, odnosno državna tajnica Željka Josić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i potpredsjednica Europske komisije, povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Završna konferencija povodom obilježavanja Europske godine mladih 2022. | Foto: srednja.hr

U Europskoj godini mladih Europska komisija htjela je da se mladi što više aktiviraju i da se uključe u kreiranje politika Europske unije koje se odnose na okoliš, obrazovanje, kulturu, ali i na sva ostala područja koja utječu na njihov život. Zbog toga se ove godine pokrenulo više od 120 inicijativa za mlade i podržalo više od 4.500 aktivnosti u Europskoj uniji.

– Hrvatska je jedna od pet najuspješnijih zemalja s obzirom na organizaciju aktivnosti u sklopu Europske godine mladih. Ako pogledamo samo koliko imamo porasta kod mladih koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, vidjet ćemo da se taj broj značajno povećao u odnosu na prošlih pet ili deset godina. Danas je ta brojka došla do 131 tisuće, rekla je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić.

‘Želimo da do 2027. – 2028. godine sve osnovne škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni’

Na svečanoj konferenciji, koja je ujedno završno i jedno od važnijih nacionalnih događanja u okviru godine mladih, poruku mladima poslao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Pojasnio je što se za mlade napravilo u sustavu obrazovanja, ali i što se još planira napraviti.

– Ulažemo u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Želimo da do 2027. /2028. godine sve osnovne škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni, prelazimo na sustav cjelodnevnog obrazovanja gdje će učenici biti do najmanje 15 sati, a neki i do 17 sati u školama. Želimo povećati broj djece u gimnazijama, s 30 na 35 posto najmanje i stvoriti bolje preduvjete za daljnje studiranje učenika koji maturiraju. Digitalizirat će se visokoobrazovni sustav, učinit ćemo ga boljim, prohodnijim i, naravno, inzistirat ćemo na kvaliteti, objasnio je ministar.

Tko će se o starijem stanovništvu brinuti ako će natalitet nastaviti padati?

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, povjerenica za demokraciju i demografiju naglasila je kako je negativni demografski trend prisutan u cijeloj Europskoj uniji, a ne samo u Hrvatskoj. Dodala je kako se to smatra dobitkom zbog napretka medicine te živimo dulje, ali da se postavlja pitanje – tko će se o starijem stanovništvu brinuti ako će natalitet nastaviti padati?

– Plan za oporavak i otpornost je popularno nazvan Next Generation EU. On nije slučajno tako nazvan, jer ćemo taj novac koji mi trenutno kao Europska komisija posuđujemo na tržištu kapitala vratiti tek 2059. godine. Budući da ćemo ga tek tada vratiti, vi ćete biti ta generacija koja će vjerojatno tada živjeti i vraćati taj novac i to je ta međugeneracijska solidarnost koju mi očekujemo od vas. Dakle, mi sada pripremamo EU za vašu budućnost zajedno s vama i zato je bitno da i vi u to budete uključeni, poručila je Šuica.

Na kraju je dodala i kako je iduća godina, 2023., proglašena Europskom godinom usavršavanja i vještina u kojoj će se nastaviti ulaganja u vještine i znanja mladih, ali i svih ostalih građana.

@srednja_hr Na koji EU projekt se vi želite prijaviti? Više o Europskoj godini mladih čitajte na portalu srednja.hr, preko linka u opisu profila! #eu #europeancommission #ec #europe #europa #mladi #obrazovanje #erasmus #discovereu #hrvatska #učenici #škola #studenti #faks ♬ Piano music(806606) – Draganov89