Pretraga

Hrvatski na Filozofskom: Kampanjci prolaze

A- A+

Kako biste dospjeli na jedan od odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, trebate položiti državnu maturu i test intelektualnih sposobnosti. Ukoliko test ne položite, isključeni ste iz daljneg razredbenog postupka. Za upad na Filozofski u Splitu prijemni je potreban samo za Učiteljski studij i Predškolski odgoj. Pogledajte što o hrvatskom jeziku na filozofskom kažu studenti iz Zagreba i Splita.

Matematičke operacije na prijemnom za Filozofski fakultet?!

– Prijemni ispit pisao sam 2010. godine. Bio je poprilično naporan, zbunjujuć i dugo je trajao. Ipak sam ga vrlo dobro riješio i sada nemam problema, rekao nam je Frane, student druge godine jednopredmetne kroatistike. 

Zamjerke prijemnom ispitu ima i njegov kolega Marin, inače student francuskog i njemačkog jezika. – Test inteligencije je bio neorganiziran i smiješan u tom pogledu da se od maturanata tražilo polaganje matematičkog dijela. To je uključivalo izračune kompleksnijih operacija bez napomene o donošenju kalkulatora. Što takav test radi na prijemnom za upis na Filozofski fakultet, zapitao se naš sugovornik. 

Puno studenata očekivalo nešto skroz drugo

Svima koji planiraju upisati kroatistiku, evo jednog lijepog podatka: ispiti nisu osobito teški.

– Uz redovit rad, sve se može dati u roku. Obično učim iz skripti koje napravim sam ili, češće, užicam od marljivih studenata, kaže Frane s kroatistike.

Za profesore tvrdi kako je većina susretljiva i dobronamjerna. Svoj odsjek i fakultet preporuča onima koji to stvarno vole i žele se time baviti.

Razgovarali smo i sa studentom hrvatskog jezika Filozofskog fakulteta u Splitu. Matko kaže kako je više-manje zadovoljan svojim odabirom.

– Studijem hrvatskog jezika bi mnogi mogli ostati razočarani jer je puno studenata reklo da su očekivali nešto skroz drugo. Starocrkvenoslavenski jezik na rasporedu predavanja zasigurno nije oduševio studente prve godine, otkriva.

Kampanjci prolaze

Što se tiče učenja i polaganja ispita, Matko kaže kako se može proći kampanjski, iako je bolje učiti redovito. – Gradivo je dosta opširno i puno podataka, ali većina mojih kolega radi kampanjski.

Sličnu informaciju dobili smo i od Tee, studentice druge godine hrvatskog jezika i književnosti na FFST-u. – Može se definitivno proći kampanjski jer nema puno kolokvija na ovoj godini. Nisu nas ni natjerali da učimo redovito, kaže nam. Također tvrdi da ima dovoljno slobodnog vremena pa stigne sve obaviti uz faks. 

Oboje su se složili kako je potrebno nekoliko dana učenja pred kolokvij, dok je samo za neke od kolegija Tea učila po dva tjedna.

Nerijetko se filozofe gleda kao mlade buntovnike i polaznike tečaja, a ne fakulteta. Matko ima repliku na takve predrasude.

– Smatram da su filozofski fakulteti podcijenjeni. Fakultet uopće nije toliko lagan i mislim da se ne bi svi mogli toliko dobro snaći studirajući ga. Predrasude o lakoći studiranja na humanističkim studijima je potrebno ukloniti, kazao je naposljetku Matko.