Pretraga

HZZ hrvatskim osmašima preporučio koje srednje škole odabrati u pojedinoj županiji

A- A+

Već 2. lipnja za osmaše su otvorene prijave u sustav na stranici upisi.hr, putem koje će se upisivati u srednje škole, dok sutra starta odabir obrazovnih programa. Upravo iz tog razloga Hrvatski zavod za zapošljavanje dao je preporuku osmašima što upisati u određenom području Hrvatske, obzirom na potrebe tamošnjeg tržišta rada, ali i osobne sposobnosti i afinitete. Pogledajte s kakvim su srednjim školama najtraženiji djelatnici u vašoj županiji.  

Kako bi neodlučni osmaši, ali i oni koji imaju jasnu sliku čime bi se željeli baviti bili što bolje informirani o srednjoškolskim obrazovnim programima, područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izdali su brošure za upis učenika u srednje škole.

Obratiti pozornost na realnost tržišta rada, ali i vlastitu osobnost

Uz osnovne podatke, koji uključuju ponudu obrazovnih škola, u brošurama se nalaze i informacije poput deficitarnih zanimanja po županijama, ponudu stipendija, popis učeničkih domova, ali i predmete koji se izučavaju unutar svakog programa.

Unutar pet brošura HZZ-a uz mnoštvo faktografije, navodi i kako u kontekstu odabira budućeg zanimanja svakako treba dobro proučiti i sebe, odnosno svoje vrijednosti, interese, sposobnosti i osobine ličnosti.

– Za prodavače ili konobare je važno da u poslu budu komunikativni, druželjubivi, otvoreni, susretljivi
jer svoje poslove uglavnom obavljaju u kontaktu s drugim ljudima, dok je primjerice
za kemijske tehničare važno da budu smireni, strpljivi, ustrajni i temeljiti u obavljanju svojih poslova, ističu kao primjer iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Ovo su deficitarna zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj

Stručna pomoć pri odabiru srednje

Ako i nakon konzultacija s roditeljima te procjene vlastite osobnosti, imate problem s odlukom koju srednju upisati, možete se posavjetovati i sa stručnim osobljem pri burzi.

Profesionalno usmjeravanje provodi se u 5 regionalnih i 17 područnih ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, u Odsjecima za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u kojima rade savjetnici za profesionalno usmjeravanje.

Informacije možete dobiti i na HZZ-ovu portalu e-usmjeravanje, kao i u 99 ispostava Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te u Centrima za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) koji djeluju u 10 gradova u Republici Hrvatskoj.

U galeriji pogledajte koja su to deficitarna zanimanja u svim hrvatskim županijama. Brošure potražite na ovoj poveznici, a najvažnije datume vezane za upis u srednju možete vidjeti na ovom linku.

Koliko ste bodova skupili u osnovnoj školi, izračunajte pomoću Kalkulatora bodova za srednje škole.

Ostale vijesti bitne za ovu temu pratite na Facebook stranici ‘Upisi u srednje škole’.