Pretraga

Interesa za kuhare ne nedostaje, ali i dalje ih fali na tržištu rada: ‘Kvote koje imamo nisu dovoljne’

A- A+

Kuhara nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, unatoč tome što ih upisuju škole u svim županijama. Najviše ih se upisuje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Zagrebu. Trenutne kvote nisu dovoljne s obzirom na potražnju, a problem predstavlja i nedostatak kadra koji će obrazovati učenike.

hrana kuhar konobar

Foto: Benjamin Brunner, Unsplash

Zanimanje kuhara deficitarno je u cijeloj Hrvatskoj. Iako ih upisuje velik broj škola od kojih brojne uspijevaju popuniti upisne kvote, kuhara i dalje imamo jako malo. Jedan od razloga je taj što kuhari često odlaze raditi u inozemstvo. Upisne kvote bi trebale biti veće, ali pronaći kadar koji će obrazovati učenike školama predstavlja velik izazov.

Smjer dostupan u svakoj županiji

Kuhar je jedno od rijetkih zanimanja koje je moguće upisati u svakoj županiji, i to najčešće u više škola. Najviše kuhara po županiji ove su godine upisivale Splitsko-dalmatinska županija, gdje je bilo ukupno 215 slobodnih mjesta za učenike prvih razreda, te u Gradu Zagrebu gdje je bilo 140 slobodnih mjesta za kuhare.

Najmanje kuhara upisuje Požeško-slavonska županija – njih svega 10 u Obrtničkoj školi Požega, te Međimurska njih 22 u Srednjoj školi Prelog. Obrtnička škola Požega popunila je upisnu kvotu već na ljetnom roku, a u Srednjoj školi Prelog su na ljetnom roku ostala dva nepopunjena mjesta.

Neke škole nisu popunile kvotu

Među školama koje u većem broju nisu uspjele popuniti kvotu na ljetnom roku su Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, Srednja škola Petra Šegedina na Korčuli, Srednja škola Mate Blažine Labin, Druga srednja škola Beli Manastir, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir na Krku, Srednja škola Antun Matijašević – Karamaneo na Visu, Srednja škola Hvar, Srednja škola ‘Stjepan Ivšić’ u Orahovici i Strukovna škola Marko Babić u Vukovaru.

No, neke škole su uspjele popuniti veoma velike kvote već na ljetnom roku. Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu je na ljetnom roku upisalo 120 kuhara. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola u Zadru je upisala svih 36, a Turističko-ugostiteljska škola u Splitu je upisala 54 učenika.

Izdvojeni članak
zidar cigla zidanje

Zidara nedostaje u cijeloj državi, kvotu popunilo samo par škola: ‘Nekima se malo posložilo u glavi da i to treba raditi’

Promocija zanimanja među učenicima

Među dobrim primjerima ističe se i Srednja škola Zabok, koja je na ljetnom roku popunila kvotu od 32 učenika Ravnateljica Draženka Jurec ističe kako škola redovito provodi promotivne aktivnosti kojima se učenicima približava zanimanje kuhara, a primjere mogu vidjeti na radovima svojih vršnjaka.

– Imamo široki spektar promotivnih aktivnosti. Obilazimo osnovne škole i roditeljske sastanke s učenicima i roditeljima, ali najviše učnika ima prijenos informacija s učenika na učenika. Imali smo manifestaciju Mali Gastro s organiziranim prijevozom kako bi ga učenici posjetili i vidjeli što njihovi vršnjaci znaju. Imamo i manifestaciju Piknik u Dvorcu Bračak gdje su učenici osmih razreda uz naš prijevoz dolazili sa svojim razredima. Dolazili su na prezentaciju gdje su stariji učenici imali radionice gdje su mogli praktično isprobati neke vještine. Mlađi su mogli vidjeti isprobati gotove proizvode tih učenika, priča ravnateljica Jurec.

‘Kvote koje imamo nisu dovoljne’

Da su promotivne aktivnosti uspješne, pokazuje i podatak da u Srednju školu Zabok dolaze učenici iz drugih županija, osobito iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. No, trenutne upisne kvote nisu dovoljne kako bi se nadoknadio manjak u ugostiteljskim zanimanjima.

– Nedostaje nam kuhara, još i više konobara. Kvote koje imamo nisu dovoljne. Ova je samo za područje naše županije, a naravno da dio djece odlazi u inozemstvo, dio nastavlja obrazovanje, tako da je deficit sigurno velik. Naše kvote predlaže osnivač, a potvrđuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mi smo ove godine mogli upisati i više učenika, ali nismo imali dozvolu Ministarstva, kaže ravnateljica Jurec.

Izdvojeni članak
vodoinstalater instalacija voda slavina

Ove godine popunjeni razredi za smjer vodoinstalatera: ‘Roditelji vide nedostatak majstora na tržištu’

Niske plaće su problem

Često škole kao dio problema s malim kvotama ističu nedostatak nastavničkog kadra. Iako Srednja škola Zabok trenutno nema taj problem, ravnateljica Jurec se slaže sa svojim kolegama – najveći problem su male plaće.

– Ja moram ‘pokucati o drvo’, mi nemamo problema s kadrovima. Trenutno su naši kadrovi ugostiteljskog praktikuma svi naši bivši učenici koji su deset i više godina stjecali iskustvo u gospodarstvu. No, inače naći nekoga je problem jer su plaće dosta niske u odnosu na ono što vrhunski kuhar može zaraditi u realnom sektoru, zaključila je Jurec.

U nastavku možete pogledati podatke Ministarstva znanosti i obrazovanja o popunjenosti kvota na ljetnom roku za zanimanje kuhar. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab