Pretraga

Izašao vodič za mlade: Evo kako sami možete riješiti popis stanovništva i popisati svoje ukućane

A- A+

Počeo je popis stanovništva, prvi u digitalnom obliku gdje se stanovnici mogu sami popisati u sustavu e-Građani. Mreža mladih Hrvatske objavila je Vodič za mlade u kojemu donose upute kako učenici i studenti mogu to i sami napraviti i tako pomoći svojim ukućanima u digitalnom popisu.

Povodom prvog dana digitalnog popisa stanovništva, Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Uredom europskog parlamenta u Hrvatskoj, objavila je Vodič za mlade. Njime će se mladima, učenicima i studentima olakšati sudjelovanje u samopopisivanju preko sustava e-Građani. Iz Mreže mladih poručuju kako se nadaju da će upravo mladi biti ti koji će popisati cijelo kućanstvo.

Učenici i studenti pristupaju putem AAI identiteta

– Mlađe generacije su digitalno pismenije i oni bi trebali biti lideri u kućanstvima u procesu popisivanja, rekao je Marko Boko iz Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj.

Digitalno popisivanje traje dva tjedna, do 26. rujna, a učenici i studenti sustavu e-Građani mogu pristupiti preko AAI identiteta. Proces popisivanja traje oko 20-tak minuta, ovisno koliko članova obitelji imate.

Prije nego krenete, u Vodiču se navode stvari koje trebate unaprijed pripremiti: zapišete kvadraturu prostora u kojem živite; prebrojite životinje oko kuće (samo vlastite!); izmjerite kuhinju, ako do sad niste; skinete s police diplome koje posjedujete; okupite svoje ukućane da (samo)popisivanje bude brže; posjetite stranicu Popisa i dodatno se informirate!

Izdvojeni članak
Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)

Popis stanovništva vršit će se i po studentskim domovima, doznali smo kada

Prilikom svakog popisa ne popiše se tri posto stanovništva

– Prema sadašnjim podacima u Hrvatskoj imamo između 16,5 do 19,1 posto mladih, ali ti podaci će se promijeniti nakon ovog polu digitalnog popisa iz kojega ćemo saznati bitne podatke poput geografskog rasporeda stanovništva, demografske i ekonomske elemente, ali i migracijske trendove, objasnio je Marko Kovačić sa Instituta za društvena istraživanja.

Napominje i kako se prilikom svakog popisa ne popiše tri posto stanovništva. Nada se da će se uvođenjem digitalnog sistema popisivanja taj postotak smanjiti.

– Mladi danas imaju puno brži tempo nego prije deset godina. Na primjer, ja ću se digitalno popisati jer sam inače iz Rijeke, a studiram i trenutno živim u Zagrebu pa tako neću morati odlaziti doma na neki dogovoreni termin kada popisivač dolazi, govori Marin Capan koji je grafički dizajnirao Vodič za mlade.

Vodič za mlade nalazi se u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [1.46 MB]

Izašao vodič za mlade: Evo kako sami možete riješiti popis stanovništva i popisati svoje ukućane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap