Pretraga

Popis stanovništva vršit će se i po studentskim domovima, doznali smo kada

A- A+

Ovoga mjeseca u Hrvatskoj započinje najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje u zemlji – Popis stanovništva. Popisivanje će se od 27. rujna do 17. listopada provoditi i u studentskim domovima. A osim što će ih popisivati, studenti će u ovom Popisu stanovništva imati i ulogu popisivača – čine čak četvrtinu njih.

Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

Od 13. rujna do 26. rujna građani Hrvatske moći će u Popisu stanovništva sudjelovati online, putem elektroničkog  sustava e-Građani. Nakon tog datuma vršit će se popisivanje na terenu. Budući da ondje živi značajan broj studenata, popisivanje će se obavljati i u studentskim domovima, potvrđuju nam iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).

‘Popisivač ne treba nužno ulaziti u studentsku sobu’

– Popisivanje studenata u studentskim domovima provodit će se od 27. rujna do 17. listopada u drugoj fazi Popisa (terensko popisivanje). Tada će popisivači izaći na teren te uz pomoć prijenosnih računala metodom intervjua licem u lice popisivati studente studentskog doma, čiju su adresu zadužili u svom popisnom krugu. Popisivanje jedne osobe će trajati u prosjeku do 15 minuta. Administrativno osoblje će biti obaviješteno o popisivanju i dolasku popisivača, kažu nam iz DZS-ove službe za odnose s javnošću.

Pitamo ih i jesu li studenti obavezni pustiti popisivača u studentsku sobu.

– Popisivač ne treba nužno ulaziti u studentsku sobu, student/ica se može popisati vani ispred studentskog doma, kažu nam iz DZS-a.

Inače, popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje u zemlji. Cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Pritom se studentski domovi smatraju institucionalnim kućanstvima.

Četvrtina popisivača su studenti

Svi individualni podaci prikupljeni Popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku sukladno Zakonu o službenoj statistici. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Kako naglašavaju iz DZS-a, državni zavod za statistiku provodit će Popis 2021. u skladu sa svim  mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Svi sudionici Popisa dobit će odgovarajuće upute za postupanje.

Inače, za posao popisivača mogli su se prijaviti svi punoljetni građani s najmanje završenim srednjoškolskim obrazovanjem koji poznaju rad na računalu. To uključuje i studente. Ukupno se tražilo oko osam tisuća popisivača, a kako doznajemo, gotovo četvrtina njih bit će studenti. U prosjeku popisivač će moći zaraditi oko 5.000 do 6.000 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućanstava u prvoj fazi Popisa.