Pretraga

Izašla je odluka o upisu u učenički dom za sljedeću školsku godinu: Evo kako izgleda bodovanje

A- A+

Odluka o upisima učenika u učeničke domove za sljedeću školsku godinu u javnom je savjetovanju.  Učenički domovi natječaje za upis morat će objaviti najkasnije do 24. lipnja, a učenici se prijavljuju online. Dio učenika ima pravo na izravan upis i dodatne bodove, a na nepopunjena mjesta učenički domovi mogu primiti studente.

soba s dva kreveta na kat

Dom | foto: Canva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno je savjetovanje pustilo odluku o upisima učenika u učenike domove za sljedeću školsku godinu, 2024./25. Prema njoj učenički domovi natječaj za upis moraju objaviti do 24. lipnja, a učenici se upisuju online na domovi.e-upisi.hr

Za bodovanje gledaju se prosjeci zaključenih ocjena

Učenički domovi učenike mogu upisivati u ljetnom i jesenskom roku, a svaki učenik može prijaviti najviše četiri učenika doma. Za bodovanje gledaju se prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovne škole pomnožen s koeficijentom 15.  Učenici će se moći i žaliti na rezultate u aplikaciji. Ako učenik dobije dom, još treba dostaviti upisnicu i potvrdu svog obiteljskog liječnika o nepostojanju kontraindikacija za smještaj. Potom još roditelj potpisuje ugovor s učeničkim domom, a sve se to može obaviti i online.

Na nepopunjena mjesta, stoji u odluci koja je u javnom savjetovanju, mogu se primit i studenti s liste koju određuju studentski centri ako to ne ometa redoviti odgojni rad i život u učeničkome domu. Pravo na izravni upis imaju učenici kojima su oba roditelja preminula, djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ako im redoviti novčani mjesečni prihodi po članu kućanstva za razdoblje od prethodna tri mjeseca ne prelaze 60 posto proračunske osnovice u Hrvatskoj.

termini upisa učenički domovi

Termini upisa u učeničke domove prema odluci u javnom savjetovanju | foto: MZO

Dio učenika ima pravo i na dodatne bodove

Kriterija za dodatne bodove je niz. Primjerice, učenik koji je upisao program obrazovanja u školi koja u svom sastavu ima učenički dom u koji se učenik prijavljuje ostvaruje dodatnih 15 bodova, a učenik koji je upisao deficitarno zanimanje u županiji gdje je učenički dom dobiva isto 15 bodova. Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, ako ne udovoljavaju uvjetima za izravan smještaj u učeničke domove i djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, ostvaruju dodatnih deset bodova.

Učenik koji živi u otežanim uvjetima obrazovanja dobit će dodatnih deset bodova, a deset bodova dobivaju i ako je učenikov roditelj preminuo, ako učenik ima teškoće u razvoju,  ako živi uz nezaposlena oba roditelja ili ako živi uz samohranoga roditelja. Učenik koji je u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja osvojio jedno od prvih triju mjesta na državnome ili međunarodnome natjecanju iz znanja ili natjecanju školskih sportskih društava ostvaruje dodatnih šest bodova, učenik koji je u posljednja četiri razreda osnovne škole imao ocjenu iz vladanja uzorno ostvaruje dodatnih pet bodova, dok učenik čiji se brat, odnosno sestra redovito školuje i stanuje izvan mjesta stalnog prebivališta ostvaruje dodatnih pet bodova po broju braće i sestara.

Sve mogućnosti za dodatne bodove možete pronaći u odluci ispod, a javnom savjetovanju možete se priključiti ovdje. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.