Pretraga

Izašla ovogodišnja rang lista najboljih svjetskih sveučilišta! Pogledajte kako se Zagreb plasirao!

A- A+

Svake godine web stranica Top Universities sastavlja rang listu najboljih sveučilišta na svijetu. Danas je izišla nova lista, a na prvom mjestu se ponovno našao Massachusetts Institute of Technology (MIT), dok je Sveučilište u Zagrebu zauzelo tek 551. mjesto.

Top Universities je web stranica posvećena sveučilištima i fakultetima, studentskim vijestima i svim sadržajima vezanima za akademsko obrazovanje. Svake godine oni si zadaju opsežan posao rangiranja svih svjetskih sveučilišta, a na listi se nalazi čak 700 njih. Danas je izišla najnovija rang lista, koja je pokazala ponovnu dominaciju najpoznatijih svjetskih sveučilišta, ali i pad zagrebačkog sveučilišta za čak 50 mjesta.

Izjednačili se Zagreb i Ljubljana

Sveučilište u Zagrebu smjestilo na tek 551. mjesto, koje dijeli sa Sveučilištem Ljubljana, koje je od prošle godine napredovalo za 34 mjesta. Zagrebačko sveučilište je pak zabilježilo pad od 50 mjesta. Pri sastavljanju rang liste u obzir se uzimaju kriteriji poput akademske reputacije, uspjeha studenata, i slično, stoga se može dosta razmišljati o tome koji su sve problemi zagrebačkog Sveučilišta, budući da je zauzeo tako nisku poziciju.

Dominaciju su ponovno dokazala američka sveučilišta i ona iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja su zauzela prvih deset mjesta. Na prvo mjesto je ponovno zasluženo postavljen Massachusetts Institute of Technology, a odmah iza njega slijede Cambridge i Harvard.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu


Izdvojeni članak

Ovo je sveučilište iznjedrilo najviše svetaca na svijetu

Top deset svjetskih sveučilišta

1. Massachusets Institute of Technology (SAD)

2. Cambridge (UK)

3. Harvard (SAD)

4. University College London (UK)

5. Oxford (UK)

6. Imperial College London (UK)

7. Yale (SAD)

8. University of Chicago (SAD)

9. Princeton (SAD)

10. Caltech (SAD)