Pretraga

Izašle su konačne liste upisa u srednje, učenici i roditelji moraju obaviti još jednu važnu radnju

A- A+

Točno u podne ove subote osmaši su doznali u klupama koje od srednjih škola od jeseni nastavljaju svoj obrazovni put. Ljestvice upisa u srednje škole postale su konačne. No, procedura upisa još nije kompletirana – sada moraju ispisati upisnicu, potpisati je te učitati u sustav.

Ilustracija: Pexels

Za oko 40 tisuća osmaša danas je važan dan – u podne su ljestvice u sustavu upisa u srednje škole postale konačne. Kako su priopćili iz Središnjeg prijavnog ureda, kraj obrazovnoga programa za koji kandidat ostvaruje pravo upisa, u stupcu Pravo upisa, stajat će zelena kvačica, a na svim ostalim ljestvicama poretka umjesto plasmana stajat će oznaka za minus. Kandidati će ostvaruju pravo upisa samo u onaj program na kojem su u tom trenutku svrstani na ljestvici poretka unutar upisne kvote, a sukladno ostvarenom broju bodova.

Treba još ispisati, potpisati te učitati upisnicu

No, procedura upisa još uvijek nije završena, sada još treba ispisati, potpisati i u sustav učitati upisnicu.

– Upisnice će biti dostupne na kartici Moji rezultati 9. srpnja nakon 12:00 sati. Samim time, nakon objave konačnih ljestvica poretka, kandidati će moći ispisati upisnicu, potpisati je te učitati u sustav do 13. srpnja u 18.00 sati. Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici. U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati upisnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti potpisati upisnicu, upisnicu može potpisati opunomoćena osoba. Također, na upisnici je potrebno unijeti sve potrebne podatke koji nisu na njoj automatski popunjeni, potom je potpisati i učitati u sustav ili proslijediti srednjoj školi koja će je učitati u sustav, navode iz Središnjeg prijavnog ureda.

Naglašavaju i da upisnice koje nisu ispravno popunjene i potpisane neće moći biti prihvaćene kao dokaz upisa.

– Učenik potpisanu upisnicu, u slučaju da je nije u mogućnosti sam učitati u sustav, može dostaviti srednjoj školi koja će je potom učitati u sustav. Neovisno o načinu na koji je učenik dostavio upisnicu, srednja škola će istu pregledati i, ako je ispravna, verificirati u sustavu. Učenik može status verifikacije upisnice pratiti na svom sučelju na kartici Moji rezultati, izvijestili su iz Središnjeg prijavnog ureda.

Samo oni koji se nisu upisali mogu na jesenski

Pojašnjavaju i da kandidati koji su stekli pravo upisa u programe za koje je uvjet, uz upisnicu, dostava dodatne dokumentacije, navedeno mogu provjeriti na svom sučelju na kartici Moji rezultati/Detaljno, a dokumente učenici dostavljaju srednjoj školi u razdoblju od 9. do 13. srpnja.

– Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta. U jesenskome upisnom roku bit će moguće prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena. Okvirna slobodna mjesta za jesenski rok bit će poznata od 15. srpnja 2022, priopćeno je iz Središnjeg prijavnog ureda.

Za kraj napominju da srednje škole za osobnu dostavu potrebne dokumentacije same određuju točne datume i vrijeme unutar predviđenog razdoblja, dakle, od 11. do 13. srpnja, i objavljuju ih na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole.