Pretraga

Iznenadni slobodni dani? Profesori u školama i na fakultetima idu u štrajk, a evo i kada počinje

A- A+

Sindikati javnih službi, koji okupljaju oko 180.000 zaposlenih u zdravstvu, školstvu i znanosti (među njima i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nap a.), kulturi i socijali, odbili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto i odlučni su provesti najavljeni štrajk. Sindikati naime traže da im osnovica poraste 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća.

Flickr; Max Klingensmith

– Štrajk je naše pravo, ponuda Vlade je sramotna, rečeno je na danas održanoj pressici, izvještava N1. Štrajkat će, kažu, počevši od 28.11. svaki tjedan po jedan dan. Dodali su i kako će štrajk biti vrlo vidljiv, ali i pojasnili kako će o tome detaljnije početkom idućeg tjedna.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Devet sindikata javnih službi, naime, odbilo je Vladinu ponudu nakon provedenog izjašnjavanja, odnosno odluka sindikalnih tijela, rekao je prošloga tjedna predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare.

Upitan o mogućnosti štrajka Mihalinec je tada rekao kako se oko toga još konzultiraju i dogovoraju pa će naknado odlučiti o tajmingu, napominjući kako se 86 posto članstva izjasnilo za daljnje sindikalne aktivnosti s tim u vezi.

Očekuje se da će u narednih pet dana biti održano mirenje Vlade i Sindikata odnosno pokušaj usuglašavanja ponude vlasti i potraživanja sidnidkata javnih službi.

Novi momenti u pregovorima (ponedjeljak, 26. studenoga) – Više od devet tisuća profesora neće raditi dio vremena u srijedu.