Pretraga

Jeste li za kavu iz slonova izmeta?

A- A+

Na tajlandsko tržište ovih dana izašla je jedna sasvim neobična vrsta kave. Naime, radi se o kavi koja je napravljena od zrnaca prikupljenih iz slonova izmeta. Black Ivory ili Crna slonovača mogla bi biti najnoviji suparnik neobičnoj kavi Kopi Luwak, koja se dobiva iz mačjeg izmeta.

 Za šalicu Black Ivory kave potrebno je izdvojiti oko 150 kuna, a navodno je manje gorka od ostalih ‘klasičnih’ kava.

Izdvojeni članak

Studenti su odabrali najbolje kafiće u Zagrebu

Tajlandski lanac luksuznih hotela svojim je gostima odnedavno ponudio novi okrepljujući napitak, kavu Black Ivory. To ne bi bilo ništa neobično, da se ta kava ne spravlja iz iz zrnaca koje pojedu i probave slonovi.

Zbog sporosti i složenosti procesa, kilogram kave stoji oko 1100 dolara, a trenutno se može kušati samo u hotelskom lancu Anantara.
Do ideje za ovu kavu došlo se nakon što je utvrđeno da probavni sustav slonova reducira proteine u krvi. Kako su proteini u kavi jedan od glavnih uzroka njezine gorčine, kava iz slonova izmeta zbog manjka proteina je i manje gorka od ostalih kava. Iz ovog razloga to je jedna od najskupljih kava na tržištu.

Kava se radi na način da mahuti, čuvari slonova, zrna prebiru rukom i stavljaju ih sušiti na suncu.
Iako još nije poznato koliko je kilograma izmeta potrebno za jedan dobar espresso, znamo da će gosti željni novih napitaka šalicu ove kave platiti oko 150 kuna.