Pretraga

Jokić protiv male mature, nudi alternativu: ‘To je novina koja bi poboljšala školstvo za 20 godina’

A- A+

Kao stručnjak Instituta za društvena istraživanja na čijem je sada čelu, Boris Jokić je s kolegama provodio istraživanja vezana uz inflaciju superodlikaša, odnosno učenika koji prolaze s 5.0. Bio je voditelj nikad kompletno provedene Cjelovite kurikularne reforme, u sklopu koje su izrađeni i prijedlozi objektivnijih i kvalitetnijih postupaka upisa za srednje. Upravo u njih Ministarstvo sada pokušava uvesti promjene. Jokić je podržao uvođenje prijemnih za srednje, no smatra da to neće polučiti željeni rezultat. Protiv je male mature i ima drugu ideju – predlaže ukidanje općeg uspjeha i fokus na ocjene u predmetima koji su važniji za nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

Boris Jokić|foto: srednja.hr

Ovog petka u Zagrebu je predstavljeno da novi izborni predmet iz sfere građanskog odgoja, Škola i zajednica, želi uvesti čak 84 posto škola. Program je to na kojem su, među ostalim, radili i stručnjaci iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, čiji je ravnatelj Boris Jokić. Tom prigodom Jokić je gostovao na Media servisu. Otkrio je da će 15. ožujka Školu i zajednicu predstaviti svim županima.

Jokić: ‘Nema toga koji je 5.0’

U svom gostovanju dotaknuo se i prijedloga Ministarstva obrazovanja o uvođenju prijemnih ispita za upise u srednje škole. Naime, treba naglasiti, Jokić je prije par godina s kolegama proveo istraživanje o superodlikašima, a u sklopu nikad kompletno provedene Cjelovite kurikularne reforme, čiji je voditelj bio, nudili su se kvalitetniji i pravedniji postupci upisa u srednje. Jokić načelo podržao uvođenje prijemnih, ali se kao i mnogi drugi pita koliko će škola to prihvatiti.

– Takav prijemni ispit na razini srednje škole u većini odgojno-obrazovnih ustanova ne bi polučio željeni rezultat. Ipak smatram da je jako dobro da se omogući školama takav oblik dodatnog ispitivanja i da na taj način mogu bolje izabrati one kandidate koji su kvalitetniji za njihov program, rekao je Jokić za Media servis.

Maloj maturi, koju neki predlažu kao rješenje za inflaciju superodlikaša, se protivi. Stava je da nije moguće napraviti jedan ispit koji bi mogao biti ključan za selekciju osnovnoškolaca za određene srednje škole te nudi alternativu.

– Nema toga koji je 5.0. Bilo bi puno bolje ukinuti taj opći uspjeh i staviti veći fokus na one ocjene iz onih predmeta koji su važniji za nastavak srednjoškolskog obrazovanja. To je jedna velika novina koja bi poboljšala hrvatsko školstvo za 20 godina – od petog razreda bi država mogla osigurati ispite koje bismo mi u našem razredu mogli primijeniti recimo na polugodištu pa i na kraju godine. Na taj način biste vi dobili povratnu informaciju gdje ste vi u odnosu na vaš razred, na taj način bi i nastavnici objektivizirali svoje ocjenjivanje, odmaknuli pritisak roditelja od petog razreda, a vi biste dobili povratnu informaciju – daj bolje napravi ovo, malo više uči ovo, rekao je Jokić za Media servis.

Izdvojeni članak

Ogroman interes za novi predmet u Zagrebu, Školu i zajednicu želi uvesti čak 84 posto svih srednjih

‘Akademska zajednica se često prodaje politici za vrlo sitne stvari’

Kada je u pitanju ukidanje boda za zdravstvene teškoće, što će po novom biti prednost samo za one koji su izjednačeni u bodovima temeljem ocjena i prijemnog, Jokić kaže da oko zlouporabe prava država mora reagirati, ali da ‘nije adekvatna reakcija da svima ukineš to pravo’.

Ova godina važna je za sektor visokog obrazovanja jer se 1. ožujka odabire novi rektor Sveučilišta u Zagrebu. Jokić kaže da se sveučilište diči autonomijom, ali da ta autonomija mora ići uz odgovornost.

– Akademska zajednica se često prodaje politici za vrlo sitne stvari. Prodaje se za dva koeficijenta, za nečije zaposlenje, za dva ručka, janjeći butić i dobru bocu vina. Akademska zajednica bi u ovom društvu trebala biti nešto u potpunosti drugačije. Trebala bi biti zajednica koja pomiče društvo prema naprijed, koja otvara pitanja, koja štiti prostor razgovora, dijaloga i slobode, koja nije ni diskriminirajuća, a koja se ne vodi onim boljkama hrvatskog društva – korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom. Mandat koju upravo završava uvelike je obilježen takvim stvarima, zaključio je Jokić u razgovoru za Media servis.