Pretraga

Jovanović predlaže ukidanje ocjena na polugodištu

A- A+

Željko Jovanović se odlučio na drastične promjene u obrazovnom sustavu kako bi unaprijedio kvalitetu obrazovanja. MZOS je uputilo prijedlog s tridesetak izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, učenicima se od sljedeće godine neće zaključivati ocjene na polugodištu i provodit će se demokratičniji izbor ravnatelja.

Burne reakcije na ispite državne mature, promjene vezane uz školski vjeronauk, ukidanje domaćih zadaća i slični problemi obilježili su ovu godinu. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, započeo je krajem ovog tjedna s još ozbiljnijim promjenama u obrazovnom sustavu.

Jedan od najvažnijih prijedloga izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju o osnovnoj i srednjoj školi je ukidanje zaključnih ocjena na polugodištu. Uz 28 predloženih izmjena, bitne su i promjene pri izboru ravnatelja te uvođenje besplatne četvrte godine za učenike koji pohađaju trogodišnju srednju školu.

Polugodište bez zaključivanja ocjena i besplatan upis četvrte godine

Ankica Nježić, Jovanovićeva pomoćnica, izjavila je kako je prijedlog ukidanja ocjena na polugodištu nastao isključivo da bi se učenici rasteretili stresa i što bi se na taj način morali pripremati cijelu godinu, prenosi Jutarnji.hr

Još jedna od važnijih izmjena je uvođenje besplatne četvrte godine za učenike koji pohađaju trogodišnju srednju školu. Na ovaj bi način roditelji uštedjeli do osam tisuća kuna, a učenici bi imali kvalitetnije obrazovanje.

Ravnateljima se sužavaju ovlasti

Što se tiče izbora ravnatelja, neće ih više samostalno birati školski odbori, nego će uvažavati mišljenja nastavničkih, učiteljskih, roditeljskih ili radničkih vijeća. Neće se događati slučajevi da škola nema ravnatelja i do pola godine, jer će rok za izbor biti 15 dana od isteka žalbenog roka.

Predložene su i izmjene ovlasti ravnatelja. Oni više neće imati pravo sami zapošljavati nastavnike u izvanrednim okolnostima, nego će prethodno tražiti odobrenje školskog odbora.

Prijedlog donosi stroge uvjete za odgađanje upisa djece u školu, određuje se rok za promjenu škole, a nastavnici i učitelji više neće moći predavati predmete za koje nemaju točan stupanj obrazovanja.