Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Hrvatskog? Učenici će imati 180 minuta za 47 zadataka

A- A+

Od 13. do 31. ožujka u svim osnovnim školama u Hrvatskoj provodit će se nacionalni ispiti. Piše ih oko 40 tisuća učenika osmih razreda i to iz osam predmeta. Među njima je i Hrvatski jezik. Nacionalni ispit iz Hrvatskog na rasporedu je prvi, a ispituju se sadržaji iz triju područja ispitivanja – čitanje, hrvatski jezik i pisanje.

Ispit mature iz Hrvatskog jezika

Ispit iz Hrvatskog jezika | foto: srednja.hr

Uskoro započinje provedba nacionalnih ispita za učenike osmih razreda. Nacionalni ispiti neće se ocjenjivati niti biti kriterij upisa u srednje škole, neće ulaziti u rubriku ocjena, ali će učenicima postignuti bodovi biti evidentirani kao bilješka. Prvi na rasporedu je nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika, koji se polaže 13. ožujka. Prvi dio tog ispita pisat će se od 9 do 10:30 sati, dok je ispit pisanja na rasporedu od 11 do 12:30.

Tri su područja ispitivanja, a pišu se u dvije cjeline

Kako je navedeno u vodiču Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispitom iz Hrvatskog provjerava se u kolikoj su mjeri učenici ovladali jezičnom djelatnosti čitanja književnih i neknjiževnih tekstova, pisanja tekstova različitih vrsta i stilova te koliko dobro poznaju hrvatski jezik kao sustav. Tri su područja ispitivanja na nacionalnom ispitu iz Hrvatskog – čitanje (koje se sastoji od čitanja književnog i čitanja obavijesnog teksta), hrvatski jezik i pisanje.

U području čitanja književnog teksta ispituje se gradivo vezano uz vrste tekstova: lirska pjesma (domoljubna, pejzažna, ljubavna), kratka priča, novela, crtica, anegdota, roman za djecu i mlade, pustolovni roman, kriminalistički roman, romansirana biografija, autobiografija, komedija, strip i dramski tekst. Učenici će morati pokazati i poznavanje književno teorijskih pojmova vezanih uz navedene vrste. Kada je riječ o području čitanja obavijesnog teksta, zadaci će biti vezani uz vrste sljedećih tekstova: vijest, izvješće, sažetak, prikaz, uputa, objašnjenje, komentar, obrazac, brojčani prikaz podataka, slikovni prikaz podataka, znanstveno-popularni članak te tekstove s mrežnih portala i suvremene tekstove s kojima se učenik svakodnevno susreće.

Zadaci vezani uz područje hrvatskog jezika odnose se na morfološke kategorije, nepromjenjive i promjenjive vrste riječi, glagolske kategorije, oblike, načine, glasovne promjene, sintaktičko ustrojstvo rečenice, zatim povijest jezika, standardni jezik, govore i narječja.

U području pisanja teksta kod učenika će se kroz pisanje teksta ispitati gradivo vezano uz nekoliko vrsta tekstova: vijest, komentar, izviješće i pismo. Pritom se i provjerava zna li učenik koristiti veliko slovo u imenima, zarez, kratice i pokrate, pravopisne znakove i upravni i neupravni govor. Primjer jednog od pitanja za ovaj ispit možete vidjeti ispod.

Nacionalni ispit iz Hrvatskog piše se 180 minuta

Područje čitanje i hrvatski jezik čine prvi dio nacionalnog ispita iz Hrvatskog jezika. Ukupno su 23 zadatka u području hrvatski jezik, 13 potpodručju čitanja književnoga teksta i 10 zadataka u potpodručju čitanja obavijesnoga teksta. Kako stoji u vodiču za provedbu nacionalnih ispita svaki zadatak u ovoj cjelini nosi jedan bod.

U području pisanja samo je jedan zadatak i on donosi ukupno 24 boda. Ispit, dakle, sadrži ukupno 47 zadataka, a donosi maksimalno 70 bodova. Podsjetimo, on se ne ocjenjuje nego se ostvareni bodovi učenicima upisuju u bilješku u e-Dnevnik. Prema vodiču NCVVO-a, nacionalni ispit iz Hrvatskoga jezika traje 180 minuta, a svaka ispitna cjelina traje po 90 minuta s pauzom u trajanju od 30 minuta.

Iz vodiča za nacionalne ispite u 2023. izdvojili smo dio koji se odnosi na ispit iz Hrvatskog jezika. Što na njemu možete očekivati, detaljno provjerite u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab