Pretraga

Kako se na hrvatskom kaže outsourcing, start up ili spin off?

A- A+

Znate li što zapravo znači outsourcing, start up ili spin off? Novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nudi hrvatske zamjene za ove anglizme.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je novi internetski portal »Bolje je hrvatski!« na adresi bolje.hr. Na njemu možete pronaći hrvatske zamjene za anglizme potpuno neprimjerene hrvatskome jezik, istaknuo je ravnatelj IHJJ-a Željko Jozić.

Umjesto u javnosti vrlo raširenih izraza kojima često ne znamo pravo značenje, IHJJ donosi zamjene koje preporučuje, ali ne nameće. Glavna je namjera učiniti riječi poput outsourcinga razumljivim svima. Upravo je taj primjer Jozić naveo kao ‘najomraženiji’ anglizam koji je obilježio prošlu godinu i često je korišten u političkoj i široj društvenoj javnosti, vjerojatno zato što zvuči ljepše i učenije ili se tako želi prikriti sadržaj toga o čemu se govori, ističe.

A osim što ih često ne razmijemo, ove anglizme često ne znamo ni napisati, a pogotovo kada ih moramo deklinirati. Zasad na portalu možete naći pet anglizama, ali predviđen je i prostor za komentare posjetitelja koji mogu sami predlagati hrvatske zamjene.

srednja.hr