Pretraga

Kaže li se ‘u’ ili ‘na’ Maksimiru? Naš jezikoslovac objasnio je razliku između ta dva prijedloga

A- A+

Ako ste tijekom produljenog vikenda za Praznik rada otišli na grah koji se dijelio u jednom zagrebačkom parku, sigurno ste nekome od svojih prijatelja ili članovima obitelji rekli da ste ‘u Maksimiru’ ili ‘na Maksimiru’. Iako im niste ništa slagali, ako ste koristili jedan od ovih izraza, rekli ste im krivo. Naime, ako ste išli jesti grah, onda se koristi izraz ‘u Maksimiru’, kao u parku Maksimir. Ali, pravilo je drugačije ako ste na stadion tog kvarta otišli gledati utakmicu.

ljudi na šetnici u parku Maksimir za Praznik rada

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Tijekom proteklog produljenog vikenda mnogi su Praznik rada proslavili roštiljem ili grahom. U Zagrebu se tradicionalno dijelio grah, a ove godine građanima su se dijelili i štrukli, a iz grada su objavili kako je posjećenost bila rekordna jer je došlo oko 60 tisuća ljudi.

Ako ste se i vi bili jedni od tih koji su se tada našli u parku, svojim ste prijateljima ili obitelji sigurni rekli jednu od ova dva izraza – ‘ja sam u Maksimiru’ ili ‘ja sam na Maksimiru’.

Izdvojeni članak
deklinacija trešnjevka

Je li pravilno pisati ‘na Trešnjevki’ ili ‘na Trešnjevci’? Evo što o deklinaciji naziva tog kvarta kaže pravopis

Jedan od ta dva izraza u ovom je kontekstu pogrešan, a zanimljivo je kako se tog dana našao i u nekim medijima. Zašto je jedan pogrešan i koji bismo trebali koristiti otkrio nam je naš jezikoslovac i ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željko Jozić.

– U slučaju koji navodite pravilno je reći ‘u Maksimiru’  jer se govori o parku Maksimir. Točno je da se utakmice igraju ‘na Maksimiru’ jer je riječ o metonimiji, odnosno igra se ‘na maksimirskom stadionu’, pa je zbog toga pravilno reći ‘Bio sam u Maksimiru dok se igrala utakmica na Maksimiru, objasnio je Jozić.