Pretraga

Velika promjena na maturi: Učenici će dobivati negativne bodove za gramatičke pogreške na svim ispitima

A- A+

Ovogodišnje maturante ipak čeka još jedna velika promjena na ispitima državne mature. Na svim ispitima učenici će dobiti negativne bodove za svaku pravopisnu ili gramatičku pogrešku. Dakle, ako netko na ispitu iz Biologije pogriješi u pravopisu ili gramatici jednom, dobit će jedan negativni bod na tom ispitu. I dok obrazovne vlasti to vide kao pozitivni dodatak Zakonu o hrvatskom jeziku, učenici su podijeljenog mišljenja.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Ovogodišnje maturante čeka jedna podosta restriktivna mjera. Na svim ispitima za svaku pravopisnu i gramatičku pogrešku dobit će negativne bodove.

‘Sve je nekako krenulo donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku’

Primjerice, ako u kratkim ili produženim odgovorima na ispitima Biologije, Kemije ili Politike i gospodarstva pogriješe jednom u pravopisu ili gramatici, dobit će na tom ispitu jedan negativni bod. Dakako, ako pogriješe dva puta slijede dva negativna boda i tako dalje. Promjena je to koja je nužna jer vlast želi da maturanti dobro vladaju svojim materinskim, hrvatskim jezikom. Naš izvor iz obrazovnih vlasti govori nam da se o ovoj odluci dugo raspravljalo.

– A sve je nekako krenulo donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku. Taj Zakon ne predviđa primjerice novčane kazne za pogreške u pravopisu, gramatici ili samom govoru, ali nas je potaknuo na malu dodatnu provjeru  u ispitima mature. Vjerujemo da su svi maturanti vješti u pravopisu i gramatici jer je uče od prvog razreda osnovne škole pa ne očekujemo neke probleme, objasnio nam je naš izvor.

Profesorica Hrvatskog jezika u zagrebačkoj srednjoj školi, Danijela, rekla nam je da je ugodno iznenađena ovom promjenom. Navodi da je nije očekivala jer je hrvatski jezik u zadnje vrijeme, naglašava, u drugom planu.

– Samo taj engleski, engleski, engleski. Ali trendovi se mijenjaju. Nekada su svi učili francuski, pa njemački, bilo je tu i talijanskog. Sad je engleski, a zašto to jednom ne bi bio naš hrvatski? Ako ga sačuvamo na pravi način, naši eurozastupnici mogli bi se izboriti za takvo što. Pa naš je hrvatski jedan od službenih jezika Europske unije, i to je bilo nezamislivo prije 20-ak godina pa smo izborili, objasnila je profesorica Danijela.

‘Jasno je da se na maturi hrvatskog provjerava to pravopisno znanje jel mi smo ipak Hrvati’

Učenici su pak podijeljenog mišljenja. Marko ne vidi u ovome problem jer već godinama sudjeluje na natjecanjima iz hrvatskog jezika. Ponosan je što zna hrvatski bolje od svojih vršnjaka.

– Meni je to bilo u malom prstu oduvijek. Ova odluka ništa mi ne mijenja, mijenjala bi kada bi se dobivali dodatni bodovi za stil pisanja ili nešto tako, pojasnio je Marko.

Njegova kolegica Željka uplašena je. Objasnila nam je i da je bez ovog strahovala od državne mature, a sada joj je stres još veći.

– Zbilja, zbilja nepotrebno. Jasno je da se na maturi hrvatskog provjerava to pravopisno znanje jel mi smo ipak Hrvati. Na engleskom valjda trebam znati njihovu gramatiku i pravila, stoji. Ali da ja sad na biologiji moram paziti trebam li napisati č ili ć, ije ili je? Užas, rekla nam je Željka.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.