Pretraga

Kinezi s infuzijom na završni ispit

A- A+

Paniku koju diljem svijeta učenici doživljavaju mjesecima pred polaganje završnih ispita osim u američkim filmovima hrvatski srednjoškolci su uvođenjem državne mature osjetili i na svojoj koži.

Na stres koji domaći srednjoškolci prolaze i litre kave koju u sebe trpaju kako bi ostali budni nad knjigom, njihove bi se kineske kolege tek dobro nasmijale, jer ono što oni koriste kao pomoć u učenju je mnogo, mnogo jače.

Radikalno, ali nužno

Naime, kako bi završne ispite što bolje spremili mladi Kinezi u svojim učionicama imaju boce s infuzijom na koju se, kako sami kažu, priključe kada im ponestane energije. Iako iz naše perspektive ovo otkriće zvuči poput lošeg vica, objašnjenje ovakva radikalna riješenja ipak postoji.

Ono leži  ne samo u kolektivističkoj kulturi Dalekog istoka i žestokom pritisku koji dolazi iz obitelji već i u činjenici da ukoliko ispite ne prođu, mladi Kinezi nemaju baš mnogo izbora.

S obzirom da u Kini nema privatnih fakulteta, večernjih škola i drugih za zapadna društva tako uobičajenih obrazovnih institucija, neuspjeh na završnom ispitu bi zacementirao njihovo mjesto u društvu te ih obilježio kao doživotne luzere.

Koreja utihne, u Japanu harakiri

O sličnom smo primjeru pisali krajem prošle godine kada je na devet sati koliko traju ispiti život u Južnoj Koreji naprosto stao. Kako se maturanti ne bi ometali Korejci su čak preusmjerili zračni promet, a sve sirene su utihnule dok su roditelji molili za uspjeh svojeg podmlatka na ispitima.

Ipak za primjerom koji najbolje opisuje što na Istoku znači neuspjeh moramo posegnuti nešto dalje u prošlost. Tijekom 80-ih godina svi vlakovi japanskih željeznica su kasnili ukupno nešto više od pet minuta te je osramoćen ovim strašnim neuspjehom tadašnji japanski ministar prometa počinio ritualno samoubojstvo.

Usporedbe radi te iste godine su u bivšoj Jugoslaviji vlakovi zajedno kasnili više od godinu i pol što pogađate nije nikoga pretjerano iznerviralo, a pogotovo ne odgovornog ministra.