Pretraga

Knjige koje vas neće uspavati te ih morate pročitati

A- A+

Za vrijeme ljeta, većina ljudi si uzima dugotrajni godišnji te se posvećuje hobijima i aktivnostima, za koje nemaju previše vremena tijekom naporne školske ili radne sezone. Jedna od opuštajućih aktivnosti je izležavanje u hladu uz dobru knjigu. U tekstu donosimo popis književnih klasika, koji će vas uvijek iznova inspirirati, a pri tom vas neće uspavati za vrijeme čitanja.

Ljetni period je idealno vrijeme za bavljenje hobijima i aktivnostima, za koje u tijeku naporne školske i radne sezone nemamo puno vremena. Čitanje knjiga je jedna od takvih aktivnosti, pa u slučaju da ste neodlučni tportal.hr sugerira neke bezvremenske književne klasike, koji su vrlo inspirativni, a ujedno vas ne uspavljaju, što se može dogoditi u slučaju čitanja kakvog dosadnog štiva.

Izdvojeni članak

Knjige za koje se mnogi pretvaraju da su ih čitali

Let iznad kukavičjeg gnijezda (Ken Kesey)

Ovo je prvi roman američkog pisca koji je u tijeku 60-ih godina prošlog stoljeća smatran kontrakulturnom ikonom. Radnja se odvija u psihijatrijskom odjelu, u kojem glavnu riječ vodi ‘Big Nurse’, sadistički nastrojena medicinska sestra, koja muči zatvorenike elektrošokovima.

Boja purpura (Alice Walker)

Ovaj roman je nagrađen Pulitzerovom nagradom. U njemu se radi o mladoj Afroamerikanki Celie, te problemima s kojima se suočavaju mlade crnkinje u početku 20. stoljeća, uključujući siromaštvo, nasilje u obitelji, rasizam i seksualnu diskriminaciju.

Ubiti pticu rugalicu (Harper Lee)

U romanu se govori o odrastanju, u doba gospodarske krize 1930-ih godina. U ulozi pripovjedača je malena Scout, koja zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom istražuje tajne susjedstva te otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti. Britanski knjižničari su nedavno rangirali ovaj roman ispred Biblije, uz objašnjenje da je to knjiga koju ‘svaki čovjek treba pročitati prije nego što umre’.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Svijet se raspada (Chinua Achebe)

Ovu knjigu 1958. godine je napisao nigerijski pisac, pjesnik, profesor književnosti i književni kritičar, te se smatra temeljnim djelom moderne afričke književnosti. Achebe postupno gradi atmosferu i dovodi je do vrhunca uz tragičnu snagu, opisujući raspad afričkog plemena, njihovih tradicija i uvjerenja.

Gospodar muha (William Golding)

‘Gospodar muha’ izašao je prvi puta 1654. godine i odmah postao senzacija. Djelo je to bivšeg zapovjednika raketnog čamca, a tada učitelja i pisca Williama Goldinga. – Izbor teme je pokušaj da se uđe u trag nedostacima društva slijedeći nedostatke ljudske prirode. Pouka priče je u tome što oblik društvene zajednice nužno mora ovisiti o etičkoj prirodi pojedinca, a ne o etičkoj prirodi političkog sustava, ma koliko ta priroda bila logična ili vrijedna poštovanja, sam je pisac svojevremeno rekao o svojoj knjizi.

Nevidljivi čovjek (Ralph Ellison)

Prema mnogim uglednim književnim kritičarima ovo se djelo ubraja među 100 najboljih knjiga svih vremena. Potresna je to priča o Afroamerikancu, koji opisuje svoj obrazovni i životni put u Harlemu. ‘Nevidljivi čovjek’ je jedini roman Ralpha Ellisona, objavljen za njegova života, a 1953. godine autor je nagrađen prestižnom National Book Award.

Izdvojeni članak

Superknjige: Biblija i citati Mao Zedonga najčitaniji u povijesti

Kome zvono zvoni (Ernest Hemingway)

Ovaj roman temeljen je na biografskim iskustvima Hemingwaya iz Španjolskog građanskog rata. Djelo je po žanru povijesno-ljubavni roman, a govori o doživljajima američkog sveučilišnog profesora Roberta Jordana, koji sudjeluje u Španjolskom građanskom ratu kao dragovoljac, protiv Francisa Franca, na strani komunista.

Prohujalo s vihorom (Margaret Mitchell)

Epski roman o ljubavi i ratu, prepun opčinjavajućih prizora i uzbudljivih likova. U istoimenom filmu, Scarlett O’Hara i Rhett Butler glavni su akteri, bezvremenske priče o opstanku u najtežim uvjetima, unutar koje je spisateljica stvorila najčuveniju ljubavnu priču, poslije Romea i Julije.

Blaga je noć (F. Scott Fitzgerald)

Knjiga s velikim utjecajem elemenata iz stvarnog života. Irsko-američki pisac ju je prvi put objavio 1934. godine, a roman je počeo pisati dvije godine prije, u vrijeme kada je njegova supruga Zelda bila hospitalizirana u Baltimoreu zbog šizofrenije. U knjizi se radi o dvoje Amerikanaca u Europi, izvrsnom mladom psihijatru Dicku Diveru i njegovoj ženi i nekadašnjoj pacijentici Nicole Warren, koja je bolovala od teškog oblika šizofrenije te je vrlo daleko od mogućeg konačnog ozdravljenja.