Pretraga

Superknjige: Biblija i citati Mao Zedonga najčitaniji u povijesti

A- A+

Knjige su izvor mudrosti i informacija. Sve do 15. stoljeća i Johannesa Gutenberga u Europi su se prepisivale rukom. No izumom tiskarskog stroja revolucionarizirala se njihova proizvodnja te su se počele tiskati u milijardama primjeraka. Donosimo vam najtiskanije i najčitanije knjige svih vremena.

Kinezi su već u 6. stoljeću koristili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a 700 godina kasnije su pokretna metalna slova služila za tiskanje tekstova u Koreji. Ipak sve do 15. stoljeća u Europi su se knjige prepisivale rukom, što je bio dug i mukotrpan posao. Takvoj je praksi na kraj stao Johannes Gutenberg izumivši tiskarski stroj što je uvelike olakšalo širenje znanja tijekom plodonosne renesanse.

Izdvojeni članak

Cenzura nije prošlost: Ovo su knjige koje ni danas ne smijete čitati svugdje u svijetu

Eksplozija tiska koja je uzrokovana tim revolucionarnim izumom pridonijela je opismenjavanju, ali i knjige i samo znanje učinila dostupnima širokim masama. U početku, što ne iznenađuje, tiskana su ponajviše djela vjerskog sadržaja, a enciklopedije i reakcionarne knjige su štampane ‘pod krinkom noći’.

Danas, u vrijeme digitalnih medija predviđa se smrt dobroj staroj tiskanoj knjizi, no i dalje deseci, a možda i stotine milijuna knjiga svakodnevno izlaze iz tiska. Neka djela, u duhu potrošačke kulture, preko noći postanu hitovi, a onda isto tako brzo nestanu sa scene. S druge strane postoje knjige koje su bestselleri već tisućama godina.

Biblija, Kur’an i komunistički manifesti

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Popise najčitanijih, pa čak i najtiskanijih knjiga treba uzeti uvjetno. O tisku su tek posljednjih 50-ak godina informacije provjerljive, a o čitanosti nikada neće ni biti. Taj se segment pokušava povezati s prodajom, no pouzdanost te varijable pada u vodu uzmemo li u obzir činjenicu da se pojedine vjerske knjige i manifesti ne prodaju već dijele.

Bez obzira na kategorizaciju jedno je jasno – najtiskanija i najčitanija knjiga u povijesti je Biblija. Poruka Božja izrečena u 66 knjiga tiskana je u brojci koja ovisno o izvorima varira između 3 i 4 milijarde primjeraka. Ovo djelo koje je pisano tjekom 16 stoljeća samim tim je i najčitanija knjiga u povijesti.

Što se rasprostranjenosti tiče, najbliže Bibliji je došla ‘mala crvena knjiga’ Mao Zedonga koja služi kao svojevrstan komunistički manifest, a sadržava citate velikog vođe. Ona je tiskana u više od 800 milijuna primjeraka no na popisima najčitanijih se često ne nalazi jer ne postoje podaci o njenoj prodaji. Razlog tome se krije u činjenici da se knjiga citata uglavnom dijelila.

U istu kategoriju spada još muslimanska sveta knjiga Kur’an i kineski riječnik Xinhua Zidian sa sredine 20. stoljeća koji su tiskani otprilike u pola milijarde primjeraka.

Izdvojeni članak

Radosti cenzuriranja književnosti: Seks, vještice i slobodno mišljenje

Čarobnjaci, vilenjaci, prinčevi i pokoji vampir

Kao što sam već napisao, oko ovog popisa se vodi dosta polemika i podaci se u bazama razlikuju no po svemu sudeći septologija o Harryju Potteru tiskana je u 400 milijuna primjeraka te na taj način ulazi u top 5. Ipak, ovaj podatak je osporavan jer nije riječ o jedinstvenom djelu. Što dalje odmičemo na popisu to se informacije više razlikuju.

No usporedimo li podatke sa Squidooa i Wikipedije možemo stvoriti koliko toliko preciznu sliku. Tolkienova trilogija Gospodar prstenova je tiskana u 200-ak milijuna primjeraka kao i Exuperiev Mali princ i Dickensovo djelo A Tale of Two Cities (samo na Wikipediji se spominju, u drugim izvorima ne).

Book of Mormon, djelo mormonskog duhovnog vođe iz 19. stoljeća Josepha Smitha navodno je otisnuto u 150 milijuna primjeraka, ako je vjerovati informacijama s britanske Wikipedije, a isti izvor sličnu brojku navodi i djelo kraljice krimića Aghate Christie Deset mali crnaca.

Da fantasy i religijska pitanja najviše zaokupljaju čitateljsku pažnju potvrđuje činjenica kako se pri samome vrhu nedugo nakon objavljivanja nalaze i Sumrak Saga te Da Vincijev kod Dana Browna.

Izdvojeni članak

Radosti cenzuriranja: Knjige i autori koje Vatikan ne želi da čitate

Brazilac i Anna Frank

Daljnje rangiranje zbog neslaganja u podacima postaje besmisleno i vrlo neprecizno, no ipak ćemo spomenuti imenima kojih djela se barata u takvim podjelama. Brazilski spisatelj Paolo Coelho se po Squidoou našao na vrlo visokom petom mjestu sa svojim Alkemičarem, no Wikipedia ga svrstava tek na 17. mjesto s 65 milijuna primjeraka. Slična je situacija i s knjigom Misli i postani bogat Napoleona Hilla i remek djelom Zameo ih vjetar, a podaci i položaj Dnevnika Anne Frank se ovisno o izvorima još i više razlikuju.

Među najtiskanijim djelima u povijesti svoje mjesto nalaze još Kronike iz Narnije, Lovac u žitu, Lolita, Hobit i mnogi drugi.

Top 10 najčitanijih knjiga u povijesti

1. Biblija – između 3 i 4 milijarde

2. Maovi citati (‘mala crvena knjiga’) – oko 850 milijuna

3. Kur’an – oko 500 milijuna

4. Xinhua Zidian – oko 500 milijuna

5. Harry Potter – 400 milijuna

6. Gospodar prstenova – 200 milijuna

7. Mali princ – 200 milijuna

8. A Tale of Two Cities – 200 milijuna

9. Alkemičar – 65 milijuna

10. Misli i postani bogat – između 30 i 85 milijuna

* top 10 je formiran kombinirajući i uspoređujući podatke iz dva nezavisna izvora i ne mora biti sasvim točan